Катастрофата със самолет Sukhoi Superjet 100 в Шереметиево може да е станала заради това, че екипажът не е изключил част от оборудването при влизане в гръмотевична буря, съобщи за РИА Новости член на съвета на висшия офицерски състав на общорусийската организация "Офицерите на Русия", заслужил пилот Юрий Ситник, цитиран от РИА Новости.

"Самолетът се е подчинил на рулирането, самолетът е слушал волята на пилота. Сега ще започнат да свеждат всичко до проблеми със самолета, с полосата, с времето. Но в Sukhoi Superjet 100 за години експлоатация 13 пъти е попадала мълния, нищо не е ставало със самолета. Летците-изпитатели конкретно са летяли, търсили са градоносни облаци, мълнии, гледали са какво ще стане със самолета и нищо не се е случвало", разказа Ситник пред РИА Новости.

Politico: Катастрофата в Шереметиево погребва руското производство на граждански самолети

Politico: Катастрофата в Шереметиево погребва руското производство на граждански самолети

Проблеми с надеждността…

В същото време той заяви, че пилотът на аварийния полет, според него, "при влизане в зона на гръмотевична буря не е изключил първия комплект автопилота, не е изключил първия комплект на локатора и не е изключил един от комплектите на радиостанцията".

"За това са останали без връзка, останали са без автоматика", заяви Ситник.

Във вторник средствата за масова информация публикуваха разшифровка на разговорите на пилотите с диспечера. Източник на РИА Новости е потвърдил нейната автентичност.

Пилотска грешка е основната версия за катастрофата на Шереметиево

Пилотска грешка е основната версия за катастрофата на Шереметиево

Слаба подготовка…

От разговорите става ясно, че ударът на мълнията, принудила екипажа да развърне лайнера, е нанесла съществени щети. По време на снижаването пилотите са използвали една от най-точните съвременни системи на автоматичен заход на пистата - пътеката на курса. Заради това, те ежеминутно получават коригиращи команди от диспечера по резервен канал за радиовръзка.

Самолетът Sukhoi Superjet 100 на "Аэрофлот", с полет от Москва за Мурманск на 5 май вечерта извънредно се върна на летище Шереметиево и извърши твърдо кацане след 28 минути полет. При кацането му се счупи шасито и двигателите избухнаха в пламъци. Според данни на Хидрометеорологичната служба на Русия, в същия ден в Подмосковието имаше гръмотевична буря.

При катастрофата от 78 души на борда загинаха 41. Оцеляха четирима души от екипажа и 33 пътника.

Пътнически самолет се запали на летище "Шереметиево", десетки загинали и ранени
Обновена

Пътнически самолет се запали на летище "Шереметиево", десетки загинали и ранени

Вероятно мълния е причината за инцидента

Следователите разглеждат различните версии на извънредни произшествия. Сред основните причини за катастрофата се смята недостатъчна квалификация на пилотите, диспечерите и техниците, които оглеждат самолета преди излитане, а също и неизправност на самолета и лоши метеорологични условия.