Следственият комитет на Русия (СКР) разследва редица наказателни дела срещу чуждестранни наемници, включително от САЩ и Великобритания, участващи във военните действия на територията на Украйна.

Това съобщи ръководителят на ведомството Александър Бастрикин в интервю за "Российская газета".

"Има дела по фактите на участието на наемници в извършването на престъпни деяния на територията на Украйна. Те са срещу граждани на Великобритания, САЩ, Канада, Холандия и Грузия", каза Бастрикин.

Освен това, според него, са образувани осем наказателни дела за атаки срещу руски посолства и дипломатически представители в Холандия, Ирландия, Литва, Чехия, Полша, Румъния и срещу сградата на Россотрудничество във Франция.

Руските сили са ликвидирали конвой с грузински наемници край Северск

Руските сили са ликвидирали конвой с грузински наемници край Северск

Убити са около 30 бойци

Освен това, отбеляза ръководителят на TFR, се провеждат разследвания на случаи на залавяне и задържане на четирима служители на държавната корпорация "Росатом" на територията на Украйна и разработване на оръжия за масово унищожение от служители на Министерството на здравеопазването на Украйна. 

Също така, според Бастрикин, "се разследват пет наказателни дела за посегателства на представители на украински националистически формирования върху живота на руски военнослужещи, както и шест наказателни дела за факти на тормоз над руски военнослужещи".

Общо, според началника на отдела, са образувани над 1,3 хиляди наказателни дела, по които над 400 лица са подведени под отговорност.

"Разследват се наказателни дела за събитията в Украйна срещу представители на военното и политическото ръководство на страната, членове на радикални националистически сдружения, както и представители на украински въоръжени формирования", обясни ръководителят на СКР.

"В хода на предварителното разследване повече от 220 лица вече са замесени в престъпления срещу мира и сигурността на човечеството, които нямат давност, включително представители на висшето командване на въоръжените сили на Украйна, т.к. както и командири на военни части, които са стреляли по цивилни", каза Бастрикин.

Той добави, че 92-ма командири и техните подчинени са обвинени, 96 души са обявени за издирване, по-специално 51 командири на въоръжените сили на Украйна.

ЛНР: Над 2000 украински наемници са обградени в Лисичанск

ЛНР: Над 2000 украински наемници са обградени в Лисичанск

Русия твърди, че почти е завладяла града