Русия и Сърбия започват стратегическо сътрудничество за използване на ядрената енергия за мирни цели, съобщава Руската държавна корпорация за атомна енергия "Росатом", цитирана от "Анадолу".

Споразумението е подписано по време на посещението на Владимир Путин в Сърбия. "По-специално, изпълнението на проекта за изграждане на център за ядрена наука, технологии и иновации не само ще даде мощен тласък на двустранното сътрудничество между Русия и Сърбия в редица иновативни области, включително медицина, промишленост и селско стопанство, но ще също така служи като платформа за сътрудничество на равнището на целия централноевропейски регион".

Споразумението също така дава възможност за сътрудничество в няколко области, включително създаването и подобряването на сръбската атомна енергийна инфраструктура, проектирането, изграждането и модернизацията на изследователските ядрени реактори, прилагането на радиационни технологии в селското стопанство и промишлеността, образованието, обучението и преквалификацията на специалисти за ядрената промишленост както и развитието на ядрената медицина.

"Росатом" има 36 проекта за изграждане на ядрени реактори в различни страни, включително Бангладеш, Беларус, Китай, Египет, Финландия, Унгария, Индия, Иран и Турция.

В Белград Путин гарантира за „Турски поток” и припомни съдбата на „Южен поток”

В Белград Путин гарантира за „Турски поток” и припомни съдбата на „Южен поток”

Русия и Сърбия са заинтересовани ситуацията на Балканите да остане стабилна