Следственият комитет на Русия вече разглежда отделно делото срещу бившия заместник-министър на отбраната Тимур Иванов и бившия му подчинен Антон Филатов по обвинения в присвояване в особено големи размери.

Това съобщава ТАСС, като цитира адвоката на Иванов Денис Балуев.

Следственият комитет отказа да върне това дело за допълнително разследване.

Бившият руски зам.-министър на отбраната, съден за корупция, иска домашен арест

Бившият руски зам.-министър на отбраната, съден за корупция, иска домашен арест

Той поиска да се вземе предвид и здравословното му състояние

"Следователят отказа да ни позволи да възобновим следствените действия по ново наказателно дело и настоява за възможно най-скорошно започване на запознаване с неговите материали в рамките на член 217 от Наказателно-процесуалния кодекс на Руската федерация (запознаване на обвиняемия и неговият защитник с материалите по наказателното дело).

Материалите по делото относно бившия председател на борда на банка Interkommerts Александър Бугаевски, бившия ръководител на кредитния отдел Алексей Резван, както и основателя на компанията Turinvest Services Limited (Хонконг), които бяха обявени за международно издирване списък през 2017 г. и арестуван задочно са отделени в отделно производство. Подсъдимите са напуснали територията на Руската федерация и се укриват в чужбина.

Адвокатът на Иванов добави, че в близко бъдеще следователят възнамерява да използва съда, за да ограничи сроковете за запознаване на обвиняемите и тяхната защита с делото, което съдържа 50 тома.

"С цел незабавно изпращане на наказателното дело, съдейки по местоположението на престъплението, обвинено на обвиняемите, в Хамовническия районен съд на Москва за по-нататъшно разглеждане по същество", уточни Балуев.

Бивш руски зам-министър прехвърлил имущество, за да скрие престъпления

Бивш руски зам-министър прехвърлил имущество, за да скрие престъпления

Задържаният през април Тимур Иванов е само от един от вълната арестувани служители в Русия

По-рано защитата на Иванов заяви пред ТАСС, че той не се признава за виновен в повдигнатите му престъпления и смята новото обвинение за абсурдно.

"Нашият клиент отрича вина, но смята, че всеки минава през някакви формални процедури за постигане на държавни резултати, а не за лично обогатяване", заключи защитникът.

Иванов е заплашен с до 15 години затвор, ако бъде признат за виновен. 

Той е бил заместник-министър на отбраната от 2016 г., където е отговарял за управление на имоти, жилищно строителство и ипотеки.

Първоначалният арест на Иванов предизвика стягане на корупцията по високите етажи в Министерството на отбраната, в което през тази година бяха задържани и обвинени поне дузина служители.

Всички служители са работели при бившия министър на отбраната Сергей Шойгу, който беше заменен от икономиста Андрей Белоусов при промени в кабинета по-рано тази година.

Анализаторите предполагат, че разследването срещу Иванов - един от 12-те заместници на Шойгу - представлява натиск от съперничещ "клан", който се стреми да намали властта на министъра на отбраната и да спечели богатство и влияние.