Бившият заместник-министър на отбраната на Русия генерал от резервната армия Павел Попов, който беше арестуван по дело за измама, поиска да не бъде задържан в ареста, а да бъде поставен под домашен арест. Това съобщиха правоохранителните органи за ТАСС.

"Попов, задържан по наказателно дело по част 4 на член 159 от Наказателния кодекс на Руската федерация, поиска да не бъде задържан под стража, а да избере превантивна мярка под формата на домашен арест", е казал източник за агенцията.

По думите му генералът е заявил, че няма да се укрива от разследването или по някакъв начин да му се противопоставя.

Той поиска да се вземе предвид, освен всичко друго, и здравословното му състояние.

Русия съди още един бивш зам.-министър на отбраната за корупция

Русия съди още един бивш зам.-министър на отбраната за корупция

Разследването е свързано с изграждането на тематичен военен парк

Припомняме, че на 29 август 235-и гарнизонен военен съд арестува Попов до 29 октомври. Той е задържан в следствения арест в Бутирка.

Това е най-новото дело в поредица разследвания за корупция.

Процесът срещу Попов, който изпълнява длъжността си от 2013 г., е третото разследване срещу високопоставен служител на отбраната, свързано с изграждането на тематичен военен парк.

Генерал-майор Владимир Шестеров и Вячеслав Ахмедов, директор на тематичния военен парк "Патриот" край Москва, бяха задържани по-рано този месец по подозрение в измама.

"Попов, отговарящ за развитието, поддръжката и експлоатацията на парк "Патриот", се е облагодетелствал за сметка на дружеството", посочиха от Следствения комитет.

Паркът "Патриот" е основна туристическа атракция. Той излага огромна колекция от руски и съветски оръжия и предлага на посетителите възможност да се качат на танкове и да участват в бойни симулации.

Разследващите съобщиха, че от 2021 г. Попов е пренасочвал различни строителни материали от парк "Патриот" към собствената си селска къща за монтажни работи.

Няколко имота, собственост на Попов и членовете на семейството му, на стойност над 500 милиона рубли (5,47 милиона долара), са били проверени като част от разследването за измама.

Попов е поредното длъжностно лице, което от април насам е въвлечено в най-голямата вълна от корупционни скандали в руската армия и отбраната от години.

През май, скоро след първите арести, президентът Владимир Путин неочаквано отстрани дългогодишния министър на отбраната Сергей Шойгу и го замени с икономиста Андрей Белоусов. Това бе възприето като ход за осигуряване на по-стриктно управление на огромния бюджет за отбрана на Русия и премахване на разхищението и подкупите.

67-годишният Попов е завършил военна академия и е служил 17 години в Министерството на извънредните ситуации на Русия. Шойгу, понастоящем секретар на Съвета за сигурност на Русия, беше ръководител на това министерство от 1991 г. до 2012 г.

Трети задържан по делото за подкуп около руския заместник-министър на отбраната

Трети задържан по делото за подкуп около руския заместник-министър на отбраната

Съдебната служба каза, че той е заподозрян в "предоставяне на услуги" на Тимур Иванов