Русия наложи санкции срещу 144 граждани на Естония, Латвия и Литва. Това съобщиха от Руското външно министерство, цитирани от "Интерфакс".

Според Москва, в списъка са включени най-враждебните към Руската федерация министри, депутати от парламента, общественици и журналисти от балтийските държави.

"Тази стъпка беше предприета като отговор на активното лобиране от страна на балтийските държави за санкции и други мерки срещу Русия, намеса във вътрешните ни работи, подклаждане на русофобски настроения", се казва в изявлението, чийто текст е публикуван на сайта на Руското външно министерство.

Естония: Руската заплаха за балтийските страни нараства

Естония: Руската заплаха за балтийските страни нараства

Талин обаче не очаква Москва да натисне "ядреното копче"

Според изявлението, санкционираните са замесени във варварската кампания, започната от властите на тези държави за масово разрушаване на паметници на съветските войници-освободители. 

Целта им е преследване на рускоезично население, пренаписване на историята, прославяне на нацизма и продължаващата ескалация на украинския конфликт и помпане на режима в Киев с оръжия, твърди още Москва.

Припомняме, че след началото на войната в Украйна, батийските държави осъдиха руските действия, подкрепиха Украйна за военна помощ и в същото време призоваха НАТО за закрила. 

Литва иска не само изтребители, но и ПВО за източния фланг на НАТО

Литва иска не само изтребители, но и ПВО за източния фланг на НАТО

Отбраната на балтийските държави трябва да се основава и на "надеждни сили на място"