Изтребители МиГ-29 и МиГ-31 са предотвратили опит на два стратегически бомбардировача B-52N на Военновъздушните сили (ВВС) на САЩ да нарушат руската държавна граница. Това съобщиха от Министерство на отбраната на Русия, цитирано от държавната информационна агенция на страната ТАСС.

"На 21 юли тази година руските средства за контрол на въздушното пространство над Баренцово море засякоха групова въздушна цел, приближаваща се до държавната граница на Руската федерация. За идентифициране на въздушната цел и предотвратяване на нарушение на държавната граница на Руската федерация, бяха вдигнати във въздуха изтребители МиГ-29 и МиГ-31 от състава на дежурните сили на противовъздушната отбрана (ПВО). Екипажите на руските изтребители идентифицираха въздушната цел като двойка стратегически бомбардировачи B-52N на ВВС на САЩ", отбелязват от руското МО.

Швеция вдигна изтребители заради руски военен самолет в небето си

Швеция вдигна изтребители заради руски военен самолет в небето си

Той е нарушил въздушното пространство край остров Готланд

От ведомството допълват, че "при приближаването на руските изтребители американските стратегически бомбардировачи са направили завой от държавната граница на Руската федерация". "Руските самолети се завърнаха благополучно на летищата, където са базирани, не беше допуснато нарушение на държавната граница на Руската федерация", посочват още от Министерството на отбраната на Русия.

От руското военно ведомство подчертават, че полетът на руските изтребители е извършен в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство над неутрални води при спазване на мерките за безопасност.

Ученията на НАТО изкарват повече руски бойни самолети до границите му

Ученията на НАТО изкарват повече руски бойни самолети до границите му

С 20% се увеличава необходимостта от вдигане на натовски изтребители за тяхното прихващане