Руският външен министър Сергей Лавров даде знак, че Русия не приема предложените от едвропейските страни санкции срещу Техеран заради дейностите му за обогатяване на уран.

По думите му подобна резолюция изглежда не отговаря на постигнатите договорености между страните, ангажирани в процеса за намиране на изход от кризата, предаде БиБиСи.

Нашата цел е да премахнем възможности чувствителни технологии да попаднат в ръцете на Иран докато Международната агенция за ядрена енергия не изясни въпросите от интерес за нея, като в същото време запазим всички възможни канали за комуникация с Иран, каза Лавров.

Великобритания, Франция и Германия изпратиха предложение до Русия и Китай, в което се конкретизират санкции срещу иранската страна, след като отказва да изпълни условията, поставени от ООН.

Страните предлагат всички държави да следят на Техеран да не се продават или доставят технологии и суровини, които той може да използва за ядрената и ракетната си програми.

Освен това за пътуванията на лицата и организациите, които отговарят за тези програми, ще бъдат въведени ограничения, а техните банкови сметки - замразени.

Междувременно след срещата си в Пекин китайският президент Ху Дзинтао и френският президент Жак Ширак призоваха Иран да се придържа към резолюцията на Съвета за сигурност за спиране на производството на обогатен уран.