Вашингтон възнамерява да използва потенциала на незаконните въоръжени групировки в Афганистан, за да дестабилизира ситуацията в региона. За това предупреди руският министър на отбраната Сергей Шойгу на среща на министрите на отбраната на Организацията на договора за колективна сигурност в Минск, съобщава ТАСС.

"Афганистан остава огнище на нестабилност. Основната заплаха идва от незаконни въоръжени групировки, които значително засилиха позициите си в тази страна след идването на власт на талибаните. Смятаме, че Съединените щати възнамеряват да използват потенциала на тези терористични организации за дестабилизиране на ситуацията в региона", посочи той и допълни, че за тази цел е организирано предислоциране на бойци от контролираните групировки в Близкия изток към Афганистан.

Според Шойгу в бъдеще е възможно тяхното проникване в съседни страни за извършване на терористични актове.

"В тези условия считаме за важно да се координират усилията по афганистанския въпрос и да се обърне дължимото внимание на съвместните учения - както двустранни, така и многостранни", настоя той.

Русия недоволства от нови опити на САЩ да се месят в Афганистан

Русия недоволства от нови опити на САЩ да се месят в Афганистан

Ситуацията изисквала спешни мерки

Шойгу отбеляза, че вместо да работят за възстановяването на Афганистан след прибързаното изтегляне от страната, държавите членки на НАТО се опитват по различни начини да възстановят военното си присъствие в региона на Централна Азия.

Гледаме на това като на пряка заплаха за стабилността там и в пространството на ОДКС като цяло, категоричен бе руският министър на отбраната.

На срещата той заяви и че НАТО използва украинската криза като претекст за изграждане на свои групи в Източна и Централна Европа.

"Започна нов етап от разширяването на Алианса. Военната инфраструктура се модернизира в Източна и Централна Европа, разполагат се ударни оръжия, мащабът и интензитетът на съвместните ученията се увеличават", изреди Шойгу.

Русия очаква скоро НАТО да навлезе в Азиатско-Тихоокеанския регион

Русия очаква скоро НАТО да навлезе в Азиатско-Тихоокеанския регион

Разширяването на Алианса оставал движещият мотив на Запада

Той отбеляза, че най-мащабните учения през тази година ще бъдат Defender Europe 2023, които ще включват и страни извън Алианса.

Друг тревожен аспект, който открои Шойгу, е "нарастващата агресивна реторика и съвместните "ядрени мисии" на страните от НАТО в Източна Европа за упражняване на използването на системи за доставка на ядрени оръжия, както и модернизацията на компонентите на глобалната система за противовъздушна отбрана на САЩ".

"Тук влизат и доставките на боеприпаси с обеднен уран за Украйна, опитите за провокации и атаки срещу стратегически обекти на Русия", добави той.