Съединените щати отново се опитват да се намесят в Афганистан и има солидни доказателства в потвърждение на това. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров след заседание на Съвета на външните министри на страните членки на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), съобщава ТАСС.

Той изрази надежда, че решението за активизиране на групата ШОС-Афганистан ще бъде изпълнено. В тази връзка той подчерта, че ситуацията "наистина изисква доста спешни мерки".

Причината е, че американците отново се опитват да се намесят в делата на Афганистан, отбеляза Лавров.

Байдън вини Тръмп за изтеглянето от Афганистан

Байдън вини Тръмп за изтеглянето от Афганистан

Белият дом публикува публично резюме от 12 страници на резултатите от политиките на САЩ

По негови думи има убедителни доказателства, че американците подкрепят терористичните групировки, останали на територията на Афганистан и противопоставящи се на талибаните.

Руският външен министър заяви и че САЩ "не се отказват от опитите да внедрят отново своята военна инфраструктура в региона около Афганистан и в Централна Азия".

Всички добре знаят какви са най-сериозните опасности, които крият подобни опити, добави той и подчерта, че Русия ще им "устои твърдо".

Талибаните превзеха Афганистан в средата на август 2021 г., след като силите на САЩ и НАТО окончателно се изтеглиха от страната след 20 години война. Международната общност не е признала талибанското правителство заради строгите мерки, които то наложи след идването си на власт и които ограничават правата и свободите, особено на жените и малцинствата.

Държавният департамент на САЩ разследва Байдън за хаоса при изтеглянето от Афганистан

Държавният департамент на САЩ разследва Байдън за хаоса при изтеглянето от Афганистан

Мащабното дело ще обхване последните ходове на администрацията на президента