Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън в четвъртък хвърли вината върху неговия предшественик на поста Доналд Тръмп, за смъртоносното и хаотично изтегляне на американските войски от Афганистан през 2021 г., което доведе до някои от най-мрачните моменти от президентството на Байдън, съобщи АП.

Белият дом публикува публично резюме от 12 страници на резултатите от политиките на САЩ около края на най-дългата война на нацията, като пое малко отговорност за собствените си действия и твърди, че Байдън е бил "силно ограничен" от решенията на Тръмп.

Той наистина признава, че евакуацията на американците и съюзниците от Афганистан е трябвало да започне по-рано, но обвинява за забавянето афганистанското правителство и армията, както и оценките на армията и разузнавателната общност на САЩ.

Краткият документ е изготвен от Съвета за национална сигурностс участието на самия Байдъна, не от независим орган. Администрацията каза, че подробните прегледи, извършени от Държавния департамент и Пентагона, които Белият дом каза, че ще бъдат предадени частно на Конгреса в четвъртък, са строго секретни и няма да бъдат публикувани публично.

"Изборът на президента Байдън за това как да извърши изтегляне от Афганистан беше силно ограничен от условията, създадени от неговия предшественик", се казва в резюмето на Белия дом, като се отбелязва, че когато Байдън встъпи в длъжност, "талибаните бяха в най-силната военна позиция, в която са били от 2001 г. насам, контролирайки или оспорвайки почти половината от страната.

Талибаните празнуват изтеглянето на САЩ от Афганистан с парад пред посолството на САЩ и военновъздушната база Баграм

Талибаните празнуват изтеглянето на САЩ от Афганистан с парад пред посолството на САЩ и военновъздушната база Баграм

Талибаните обявиха 31 август за национален празник

В доклада се отхвърлят прекалено оптимистичните оценки на разузнавателната общност относно желанието на афганистанската армия да се бие. Твърди се, че Байдън е следвал препоръките на военните командири за темпото на изтегляне на силите на САЩ.

"Ясно е, че не го направихме правилно", каза говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби в четвъртък. Той заобиколи въпросите дали Байдън съжалява за решенията и действията си, довели до оттеглянето.

Кърби каза за доклада, че "целта му не е отчетност", а по-скоро "разбиране" на случилото се за бъдещите решения.

Белият дом твърди, че грешките на Афганистан са довели до справянето му с Украйна, където на администрацията на Байдън се приписва подкрепа за защитата на Киев срещу нахлуването на Русия. Белият дом казва, че е симулирал най-лошите сценарии преди нахлуването през февруари 2022 г. и е предприел действия за публикуване на разузнавателна информация за намеренията на Москва месеци преди това.

"Сега даваме приоритет на по-ранните евакуации, когато сме изправени пред влошаваща се ситуация със сигурността", казаха от Белия дом.

В очевиден опит да защити своето вземане на решения за националната сигурност, администрацията на Байдън също отбелязва, че е пуснала предвоенни предупреждения поради "сериозни възражения от страна на висши служители в украинското правителство".

Държавният департамент на САЩ разследва Байдън за хаоса при изтеглянето от Афганистан

Държавният департамент на САЩ разследва Байдън за хаоса при изтеглянето от Афганистан

Мащабното дело ще обхване последните ходове на администрацията на президента

Републиканците в Конгреса остро критикуваха изтеглянето от Афганистан, като се фокусираха върху смъртта на 13 военнослужещи при самоубийствен атентат на летището в Кабул, който също уби повече от 100 афганистанци.

Бивш морски сержант Тайлър Варгас-Андрюс, който беше тежко ранен при експлозията, каза на изслушване в Конгреса миналия месец, че оттеглянето "беше катастрофа" и "имаше непростима липса на отговорност".

Докладът на администрацията изглежда отхвърля всякаква вина за самоубийствения атентат на международното летище Хамид Карзай от 26 август 2021 г., като се казва, че американската армия е взела едно вероятно ключово решение.

"За да се справи с потенциалната заплаха от терористична атака, президентът многократно попита дали военните се нуждаят от допълнителна подкрепа, за да изпълнят мисията си в HKIA", се казва в доклада и се добавя: "Висши военни служители потвърдиха, че разполагат с достатъчно ресурси и правомощия, за да смекчат заплахи."

Кърби приписа заслугите на американските сили за действията им при провеждането на най-голямата въздушна евакуация на невоюващи лица в историята по време на хаоса от падането на Кабул.

"Те сложиха край на най-дългата война на нашата нация", каза той пред репортери. "Това никога нямаше да е лесно да се направи. И както самият президент каза, никога нямаше да бъде нисък клас, нисък риск или ниска цена.

След оттеглянето на САЩ Байдън обвини споразумението от февруари 2020 г., постигнато от Тръмп с талибаните в Доха, Катар, като каза, че то е накарало САЩ да напуснат страната. Споразумението даде на талибаните значителна легитимност и беше обвинявано от анализаторите за подкопаване на подкрепяното от САЩ правителство, което щеше да рухне толкова бързо година по-късно.

Афганистанското правителство освободи около 5000 талибански затворници след споразумението от Доха като условие за мирни преговори с талибаните. Кърби отбеляза, че освобождаването и други примери за това, което той каза, е "общо усещане за деградация и пренебрежение", наследено от Байдън.

Но споразумението също така даде на САЩ правото да се оттеглят от споразумението, ако мирните преговори в Афганистан се провалят - което те направиха.

Споразумението изисква САЩ да премахнат всички сили до 1 май 2021 г. Байдън наложи пълното изтегляне до септември, но отказа да отложи повече, заявявайки, че това ще удължи войната, която отдавна трябваше да приключи.

След изтеглянето САЩ проведоха успешна операция за убийството на лидера на Ал Кайда Айман ал-Зауахри - водач номер 2 на групировката по време на атаките от 11 септември - което Белият дом твърди, че е доказателство, че все още може да възпира терористичните групи в Афганистан.

Тръмп взе на прицел изтеглянето на САЩ от Афганистан

Тръмп взе на прицел изтеглянето на САЩ от Афганистан

Иска разследване от Конгреса

Но образите на безредиците и насилието по време на падането на Кабул все още отекват, включително сцени на афганистанци, падащи от шасито на американски самолети, афганистански семейства, предаващи бебета през вратите на летището, за да ги спасят от смазването и насилието на тълпата, и опустошението след самоубийственият атентат пред портата на абатството.

Февруарски доклад на специалния инспектор на правителството на САЩ за Афганистан хвърли най-непосредствената вина за краха на афганистанската армия върху администрациите на Тръмп и Байдън.