Талибаните отпразнуваха една година от изтеглянето на САЩ от Афганистан в сряда, с парад пред бившето американско посолство в Кабул, пише "Фокс нюз".

Годишнината отбеляза края на най-дългата американска военна кампания и 20-годишна война, която доведе до падането на Кабул и неговото демократично правителство в ръцете на бунтовническата група през август миналата година.

Талибаните, които остават непризнати като официално правителство на Афганистан, направиха 31 август национален празник, пише "Ройтерс".

В сряда се появиха изображения, които показват как талибаните и техните поддръжници празнуват деня с парад в Кабул. Съобщава се, че военен парад е бил проведен и във военновъздушната база Баграм, която САЩ напуснаха през юли 2021 г.

Мъже вървят във формация по пистата на въздушната база, докато хеликоптери и военни превозни средства ги следват, а талибански служители стоят и наблюдават на сянка, показват публикации в социални медии.

САЩ официално напуснаха Афганистан една минута до полунощ на 30 август 2021 г., който талибаните определиха като "Ден на свободата" и го отпразнуваха с изстрелване на фойерверки над Кабул във вторник вечерта.

Въпреки че завръщането на талибаните означава всичко друго, но не и свобода за всички.

След превземането на столицата и евакуацията на бившия президент Ашраф Гани миналата година, бунтовническата група въведе отново суровите ислямски закони, невиждани от преди нахлуването на САЩ през 2001 г., които имаха опустошителни последици върху правата на жените и момичетата.

Момичетата вече нямат право да посещават средно училище, което означава, че образованието им спира след шести клас.

Принудителните бракове се съобщават с нарастваща скорост, тъй като родителите се борят да осигурят храна за семействата си на фона на осакатената икономика и отново започнаха да се появяват сурови наказания, като убиване с камъни и рязане на ръце за кражба.

От жените отново се изисква да носят хиджаб, да бъдат придружавани от мъже, когато си поръчват такси или пътуват на каквото и да е разстояние и вече нямат право да работят, освен ако не е в медицинския или образователния сектор.

Организацията на обединените нации призова талибаните да обърнат потисническата си политика и международната общност да се намеси, за да предостави хуманитарна помощ за онези, които са най-засегнати от закъсалата икономика и потисническата политика на Афганистан.

ООН: Глад грози 6 милиона души в Афганистан

ООН: Глад грози 6 милиона души в Афганистан

Бедността в страната се задълбочава