Афганистан е изправен пред задълбочаваща се бедност, като 6 милиона души са изложени на риск да гладуват. За това предупреди зам.-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс, цитиран от "Асошиейтед прес".

Той призова донорите да възстановят финансирането на икономическото развитие и незабавно да осигурят 770 милиона долара, за да помогнат на афганистанците да преживеят зимата, докато САЩ спорят с Русия и Китай за това кой трябва да даде парите.

Пред Съвета за сигурност на ООН Грифитс посочи, че Афганистан е изправен пред редица кризи - хуманитарна, икономическа, климатична, финансова и криза, свързана с глада.

По негови думи конфликти, бедност, климатични трусове и продоволствена несигурност "отдавна са тъжна реалност" в Афганистан. Грифитс обаче отбеляза, че настоящата ситуация е "толкова критична" заради спирането на широкомащабната помощ за развитие, след като талибаните завзеха властта преди година.

Повече от 1 млн. деца в Афганистан са застрашени от глад

Повече от 1 млн. деца в Афганистан са застрашени от глад

23 милиона души там са изправени пред остра продоволствена несигурност

По данни на ООН около 24 милиона души, или над половината от населението на Афганистан, имат нужда от помощ, а близо 19 милиона са изправени пред остри нива на продоволствена несигурност.

Тревожим се, че числата скоро ще станат по-лоши, защото студеното време през зимата ще доведе до рязък скок във вече високите цени на горивата и храните, предупреди Грифитс.

Той посочи, че спешно се търсят 614 милиона долара за подготовка за зимата, като с тях ще се ремонтират и подобрят места за подслон и ще бъдат осигурени топли дрехи и одеяла. Други 154 милиона са нужни за храна и други доставки, преди лошото време да прекъсне достъпа до някои райони.

ООН напомня за Афганистан, докато светът гледа към Украйна

ООН напомня за Афганистан, докато светът гледа към Украйна

Международната общност не можела да си позволи да пренебрегне Афганистан

Грифитс обясни, че талибаните "не разполагат с бюджет, който да инвестират в собственото си бъдеще", поради което е необходимо да започне някаква подкрепа за развитие.

Над 70% от афганистанците живеят в селски райони и ако селското стопанство и животновъдството не бъдат защитени, на риск ще бъдат изложени животът на хиляди хора и поминъкът им, а възможността на страната да произвежда храна ще бъде застрашена, предупреди още представителят на ООН.

Той допълни, че банковата и ликвидната криза в страната, както и изключителните трудности на международните финансови трансакции също трябва да бъдат преодолени.

Последиците от бездействието, както на хуманитарния фронт, така и на фронта на развитието ще бъдат катастрофални, подчерта той.