Тежката хуманитарна ситуация в Афганистан не трябва да се забравя, макар че вниманието на света е съсредоточено върху конфликта в Украйна. Това заяви върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди, цитиран от "Ройтерс".

По време на посещение в афганистанската столица той посочи, че войната в Украйна и последвалата бежанска криза "правилно" са във фокуса на глобалното внимание, но добави, че международната общност не може да си позволи да пренебрегне Афганистан.

Мисля, че е важно да се предаде посланието, че други ситуации, които също изискват политическо внимание и ресурси, не трябва да бъдат забравяни или пренебрегвани, особено Афганистан, подчерта Гранди.

След като САЩ обявиха решението си да изтеглят войските си от Афганистан, талибаните завзеха контрола над страната. На 15 август те влязоха в столицата Кабул без бой, а президентът Ашраф Гани избяга от републиката.

ООН: Близо 400 цивилни са убити в Афганистан при управлението на талибаните

ООН: Близо 400 цивилни са убити в Афганистан при управлението на талибаните

Те завзеха властта през лятото на 2021 г.

През септември талибаните обявиха състава на временно правителство, чиято легитимност обаче все още не е призната от нито една държава. Въпреки предприетите мерки икономическото положение в страната все още е изключително тежко.

Около 3,4 милиона души са разселени в Афганистан, според данни на ООН, а около 2,6 милиона бежанци са извън страната. Хиляди бяха евакуирани след падането на Кабул от талибаните през август.

За онези, които продължават да живеят в Афганистан, икономическата ситуация е тежка.

Съвместен доклад, публикуван от Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) и Световната продоволствена програма на ООН в края на октомври 2021 г., сочи, че над половината от населението на Афганистан (около 22,8 млн. души) може да се сблъска с критичен недостиг на храна между ноември и март. Причината е, че талибаните имат достъп само до 0,1% (от 9,4 млрд. долара) от държавните резерви, тъй като голяма част от тях са замразени от САЩ.

Близо един милион деца в Афганистан са принудени да работят

Близо един милион деца в Афганистан са принудени да работят

Всяко пето семейство в страната изпраща децата сами заработват прехраната си