Близо 400 цивилни са били убити в Афганистан, след като талибаните завзеха властта през август 2021 г. Това съобщи ръководителят на ООН за правата на човека Мишел Бачелет, цитирана от "Ройтерс".

Тя посочи, че животът на много от жертвите е бил отнет от група, свързана с "Ислямска държава".

Бачелет добави, че повече от 50 лица, заподозрени във връзки с тази група, известна като ISIS-K, са били убити, като някои от тях са били обезглавени и телата им са били изхвърлени публично.

Тя заяви, че действията на талибаните в Афганистан са ограничили правата и свободите на жените и настоя те също да имат право да участват пълноценно в обществения живот.

Близо един милион деца в Афганистан са принудени да работят

Близо един милион деца в Афганистан са принудени да работят

Всяко пето семейство в страната изпраща децата сами заработват прехраната си

Припомняме, след като САЩ обявиха решението си да изтеглят войските си от Афганистан, талибаните завзеха контрола над страната. На 15 август те влязоха в столицата Кабул без бой, а президентът Ашраф Гани избяга от републиката.

През септември талибаните обявиха състава на временно правителство, чиято легитимност обаче все още не е призната от нито една държава. Въпреки предприетите мерки икономическото положение в страната все още е изключително тежко.

Съвместен доклад, публикуван от Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) и Световната продоволствена програма на ООН в края на октомври 2021 г., сочи, че над половината от населението на Афганистан (около 22,8 млн. души) може да се сблъска с критичен недостиг на храна между ноември и март. Причината е, че талибаните имат достъп само до 0,1% (от 9,4 млрд. долара) от държавните резерви, тъй като голяма част от тях са замразени от САЩ.

Жените в Афганистан ще могат да пътуват само с придружител от мъжки пол

Жените в Афганистан ще могат да пътуват само с придружител от мъжки пол

Транспорт ще се отказва на тези, които не носят хиджаб