Повече от половината от населението на Афганистан може да се сблъска с остър глад от следващия месец. За това предупреди Организацията на обединените нации, цитирана от ДПА.

Въздействието на сушата, конфликтите, пандемията от коронавирус и продължаващата икономическа криза са съчетани така, че да повлияят сериозно на достъпа на хората до храна, се посочва в съвместно изявление на Организацията на ООН за прехрана и земеделие и Световната програма за храни на ООН.

Очаква се ситуацията да се влоши с приближаването на зимата.

Прогнозите са, че един от всеки двама афганистанци може да се сблъска с остър глад между ноември и март - това е най-високият процент, регистриран някога през 10-те години, през които ООН е извършвала анализи за продоволствена несигурност в страната.

Червеният кръст призова международната общност да се ангажира с гладуващите в Афганистан

Червеният кръст призова международната общност да се ангажира с гладуващите в Афганистан

Хуманитарните организации не могат сами…

Изпълнителният директор на на Световната програма по изхранване на ООНДейвид Бийзли заяви, че ситуацията в Афганистан в момента е сред най-тежките хуманитарни кризи в света и че милиони афганистанци ще бъдат принудени да избират между миграция и глад тази зима.

"Обратното броене до тази катастрофа може да започне, ако не действаме сега", предупреди той и допълни, че гладът нараства и децата умират. Не можем да храним хората с обещания, категоричен бе Бийзли.

Децата са особено изложени на риск от глад и недохранване след началото на икономическата и политическата криза в Афганистан заради превземането на властта от талибаните през август. Тогава много семейства загубиха основните си източници на доходи.

Политикът в изгнание от Хазара Мохамад Мохакек разкритикува талибаните и призова международната общност да изпрати повече помощ за предотвратяване на хуманитарна катастрофа.

УНИЦЕФ: В Афганистан 1 млн. деца може да умрат от глад до края на годината

УНИЦЕФ: В Афганистан 1 млн. деца може да умрат от глад до края на годината

Здравната система не работи…