Москва е възмутена от намерението на Франция за създаване на трибунал за разследване на "руската агресия". Това съобщи руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

"Ние сме възмутени от изявлението на френското министерство на външните работи относно плановете за създаване на специален трибунал "за престъпленията на руската агресия". Освен че се опитват да ангажират Международния наказателен съд, западните страни решиха да насърчат идеята за създаване на друга, чисто политизирана "съдебна" власт, която всъщност няма нищо общо с правосъдието", възмущават се от руското ведомство.

"По някаква причина Париж продължава да си затваря очите за осемгодишното беззаконие на киевския режим спрямо жителите на Донбас, които продължават да умират всеки ден при артилерийски и ракетни атаки", добавят от министерството.

Франция, заедно с ЕС, създава трибунал за войната с Украйна

Франция, заедно с ЕС, създава трибунал за войната с Украйна

Париж готов да помага както на Украйна, така и на Международния наказателен съд

Руското МВнР препоръча на Париж да започне със създаването на специален трибунал за собствените си престъпления, извършени по време на колониални войни, наказателни операции и опити за намеса във външните работи на други страни в различни части на света.

"От многобройните екипи от адвокати и съдебни експерти, които Франция изпраща в Украйна, поне един експерт трябваше да бъде натоварен със задачата да проучи добре разгласените зверства, извършени от украински националисти, както и да посети руските територии, които продължават да са под украински обстрел", се подчертава в съобщението на ведомството.

Руското външно министерство изтъква и че сегашният опит на западните страни да създадат набързо "квазисъдебен механизъм" е още един пример за политиката на двойни стандарти на Запада.

Русия отряза ЕС за спецсъд за военните ѝ престъпления

Русия отряза ЕС за спецсъд за военните ѝ престъпления

Москва не видяла критичен отговор от Запада на военните престъпления на Украйна

"Подобна квартална шайка никога няма да има юрисдикция над Русия", отсичат от министерството.

В сряда председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че Европейският съюз ще работи с ООН за създаването на трибунал за разследване и преследване на военни престъпления, извършени от руските сили в Украйна.

Ден по-късно обаче говорителят на Кремъл Дмитрий Песков предупреди, че всеки опит за създаване на съд за военни престъпления на Русия няма да има никаква легитимност и ще бъде осъден от Москва.