През следващия месец Русия ще проведе най-големите си военни учения поне от 1980-те години насам, като в тях ще участват около 300 хил. войници и 1000 самолета. Това съобщиха от руското военно министерство, цитирани от местните медии.

Военните учения "Восток-2018" ще се проведат от 11 до 15 септември в източната част на страната с участието на Китай и Монголия.

"Това ще бъде нещо като повторение на ученията Запад-81, но в някои отношения те ще бъдат дори по-големи", подчерта военният министър Сергей Шойгу, припомняйки за военните учения, проведени през 1981 г. в Източна Европа.

Той каза, че "повече от 1000 самолета, почти 300 000 военнослужещи и почти всички военни полигони в централните и източните военни окръзи" ще бъдат включени в ученията.

"Представете си 36 хил. единици военно оборудване да се движат заедно по едно и също време - танкове, БТР-и, бойни машини на пехотата. И всичко това, разбира се, в условия, които са възможно най-близки до бойни", коментира руският военен министър.

Москва заяви, че в миналогодишните военни учения "Запад-2017", проведени в съюзническа Беларус и в западни региони на Русия, са участвали около 12 700 военнослужещи.

Ала НАТО твърдеше, че Русия може да е прикрила мащаба на ученията, в които според някои от източноевропейските членове на алианса са участвали повече от 100 хил. военнослужещи.