Руските власти се отрекоха от версията, че бившият президент на Украйна Виктор Янукович е поискал писмено руски войски да влязат в страната, за да защитят властта му, предаде агенция "Униан".

В писмо на руската главна прокуратура до главната прокуратура на Украйна, се казва, че Москва не е получавала такава молба от Янукович.

Новината беше огласена във Фейсбук от шефа на украинската прокуратура Юрий Луценко.

По думите му, руската страна уверява, че каквито и да било изявления на Янукович не са послужили като повод за обръщението на руския президент Владимир Путин към сенаторите в Думата да гласуват за изпращането на руски войски в Украйна.

Луценко обаче изразява съмнения по отношение на истинността на тези твърдения. Той напомня, че наличието на такова писмо беше огласено от внезапно починалия представител на Русия в ООН Виталий Чуркин, който коментира темата пред Съвета за сигурност.

"Какво да правим с изявлението на Чуркин за това писмо пред Съвета за сигурност на ООН? Какво да правим с видео интервюто на самия Янукович, който потвърди, че е написал такова писмо?... Какво да правим в крайна сметка с видео срещите на самия Путин с пресата в Ново Огарево?... В отговор на въпрос за това какво е дало повод за влизането на руски войски на територията на Украйна, той нееднократно заяви, че разполага "с директно обръщение от действащия и легитимен президент на Украйна Янукович за използване на руските въоръжени сили за защита на живота, свободата и здравето на украинските граждани"..." - посочва Луценко.

Като вероятна причина за обрата в говоренето на руската страна се сочи стремежът на Москва да предпази от украинското правосъдие експрезидента Янукович, срещу когото в Киев се води дело.

"Отговорът на тези въпроси е един - скоро съдът, който ще установи истината, ще накаже предателите и окупаторите." - обобщава Луценко.

По-рано се появиха медийни публикации с писмото на Янукович, в което той моли Путин руски войски да влязат на украинска територия.

"Униан" посочва, че същият документ е огласен от Виталий Чуркин на 3 март 2014 г. пред Съвета за сигурност на ООН, като предварително е удостоверил автентичността на писмото.