Русия ще си остане Русия и всякакви предложения за преименуването ѝ на Московия могат само да бъдат осмивани. Това заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Подобни съобщения и подобни решения може би трябва да се разглеждат като неуместна шега. Имаше много такива шеги по този въпрос, не мисля, че трябва да се правят повече. Още веднъж повтарям, можете само да се смеете на това. Независимо как някои ще я наричат, Русия ще си остане велика сила, велика страна. Тя ще си остане Русия", категоричен бе той.

По-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски нареди на премиера Денис Шмигал "внимателно да обмисли" възможността за преименуване на Русия на "Московия" на украински език. Разпореждането му е в отговор на петиция, събрала 25 000 подписа, необходими за разглеждането ѝ. В подписката се предлага също "Руската федерация" да се замени с "Московска федерация", а "руснак" с "московчанин".

Такива идеи имаше и през юли 2019 г. Тогава съветникът на Володимир Зеленски и кандидат за депутат от президентската партия "Слуга на народа" Никита Потураев обяви желанието си Русия да бъде преименувана на "Московия".

През последните години в Украйна остро стои езиковият въпрос, а в страната не спират призивите за забрана или преименуване на всичко, което е свързано по някакъв начин с Русия или с руския език.

Зеленски иска да разбере може ли да преименува Русия на Московия
Обновена

Зеленски иска да разбере може ли да преименува Русия на Московия

Украинският президент възложи на премиера да проучи