Украинският президент Володимир Зеленски възложи на премиера Денис Шмигал задачата да проучи дали е възможно Русия да се преименува на Московия на украински език, съобщава ТАСС.

Предложението идва на базата на петиция на уебсайта на Зеленски, която събра 25 000 подписа и бе предоставена на украинския президент за разглеждане.

Той поиска от Шмигал да разбере дали в исторически и културен план този ход е възможен и какви последствия би довел спрямо международното право.

Налице са и други предложения в петицията, като например терминът "Руска федерация" да бъде заменен с "Московска федерация", а "руснак" с "московчанин".

По информация на ТАСС такива предложения са били представени и от градския съвет на Киев през януари 2022 г., след като регионалните власти от украинските региони Лвов и Ровно са имали подобни инициативи през декември 2021 г.

За друг случай можем да потвърдим и припомняме, че през юли 2019 г. съветникът на Володимир Зеленски и кандидат за депутат от президентската партия "Слуга на народа" Никита Потураев обяви желанието си Русия да бъде преименувана на "Московия".

През последните години в Украйна остро стои езиковият въпрос, а в страната не спират призивите за забрана или преименуване на всичко, което е свързано по някакъв начин с Русия или с руския език.

Киев къса с руското минало - преименува близо 100 улици

Киев къса с руското минало - преименува близо 100 улици

Новите имена ще увековечат спомена за значими исторически събития за Украйна

Идеята за преименуване на Русия на Московия на украински език за пореден път доказва опитите за създаване на "анти-Русия" от Украйна, заяви по-късно говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

От своя страна заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев посочи, че Русия има какво да отговори на обсъжданата в Киев идея и предложи Украйна да се нарече "Бандера-Райх".