В петък Русия се скара на президента на САЩ Джо Байдън за това, че изрази липсата на изненада, че шефът на наемниците на Вагнер Евгений Пригожин е бил убит в самолетна катастрофа и предупреди, че не е уместно Вашингтон да прави подобни забележки, предава "Ройтерс".

В сряда Байдън каза, че не е изненадан от съобщенията за смъртта на Пригожин, добавяйки, че в страната не се случват много неща, зад които не стои президентът Владимир Путин.

"Не съм изненадан", каза Байдън. "Няма много неща, които се случват в Русия, зад които Путин да не стои, но аз не знам достатъчно, за да знам отговора.

Руският заместник външен министър Сергей Рябков каза, че подобни коментари илюстрират пренебрежението на Вашингтон към дипломацията.

"Все пак според мен не е работа на президента на САЩ да говори за такива трагични събития от този род", каза Рябков, цитиран от държавната агенция ТАСС.

Путин изпрати съболезнованията си на семейството на Пригожин в четвъртък, като го нарече талантлив бизнесмен, който знае как да се грижи за собствените си интереси и който може, когато го помолят, да даде своя принос за общата кауза.

Путин коментира и че Пригожин е бил човек с трудна съдба, който е направил някои сериозни грешки в живота.

"Искам да изразя най-искрените си съболезнования на семействата на всички жертви. Това винаги е трагедия", каза Путин по време на среща в Кремъл с избрания от Москва шеф на Донецка област в Източна Украйна.

За Деня на Украйна Байдън удря Русия с нови санкции

За Деня на Украйна Байдън удря Русия с нови санкции

Русия извършва престъпления срещу човечеството и САЩ няма да седят настрана