Президентът на Съединените щати Джо Байдън поздрави Украйна за Деня на нейната независимост в четвъртък и обяви, че Вашингтон ще въведе нови санкции срещу Русия, насочени към "отговорните за тези принудителни трансфери и депортации" на украински деца в Русия, съобщават "Ройтерс" и "Йерусалим поуст".

"Днес народът на Украйна отново отбелязва Деня на независимостта си, докато страда от агресията и мерзостта на Путин за земя и власт. В продължение на осемнадесет месеца украинските семейства са живели под ежедневната заплаха от руски ракети и реалността на брутални атаки. Но народът на Украйна отказа да се пречупи", каза Байдън в изявление. "Съединените щати ще продължат работата си, заедно с партньори по целия свят, за да подкрепят способността на Украйна да се защити срещу агресията на Русия", добави той.

Американският президент обвини руските сили във "военни престъпления и други жестокости", включително "насилственото извеждане на хиляди украински деца в Русия", и подчерта, че САЩ ще поискат тези деца да бъдат събрани отново със семействата си.

САЩ налагат санкции на две образувания и 11 души, включително според съобщенията посредници на принудителното преместване и депортиране на украински деца, каза американският посланик в ООН Линда Томас-Грийнфийлд.

Съединените щати също така ще предприемат стъпки за налагане на визови ограничения на трима лица, установени в Русия, заради тяхното участие в нарушения на човешките права на украински непълнолетни, каза Томас-Грийнфийлд на заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Правителството на Украйна изчислява, че руските власти са депортирали и/или насилствено разселили над 19 500 деца от домовете им след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г.

Сред засегнатите от санкции в четвъртък е Артек, който според Държавния департамент е собственост на руското правителство "летен лагер", разположен в окупирания от Русия Крим.

Държавният департамент каза, че Артек е приел украински деца, които след това са настанени в "патриотични" програми за превъзпитание и са възпрепятствани да се върнат при семействата си. Сред санкционираните в четвъртък беше и директорът на Артек.

Снакционирани са също така съветникът на губернатора на Белгород, комисарите по правата на децата в Калужка и Ростовска области и председателят на правителството на Чеченската република, наред с други.

"Съединените щати няма да стоят настрана, докато Русия извършва тези военни престъпления и престъпления срещу човечеството", каза посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд на заседание на Съвета за сигурност на ООН за Украйна в четвъртък.

Действието от четвъртък бележи последния кръг от санкции, които Вашингтон наложи на Москва след нахлуването й в Украйна през 2022 г., което уби десетки хиляди хора и превърна градовете в развалини.

Международният наказателен съд издаде заповеди за арест през март на Путин и комисаря на децата му Мария Лвова-Белова, обвинявайки ги в незаконно депортиране на стотици деца от Украйна - военно престъпление.

Русия признава, че е прехвърлила хиляди деца от Украйна, но казва, че това е направено изключително за защита на сираци и деца, изоставени във военната зона.

Държавният департамент в четвъртък заяви, че Русия използва различни методи за прехвърляне на деца от Украйна, включително вземането им от държавни институции, депортиране на деца по време на операции за "филтриране", при които украинските цивилни се оценяват за възприетата от тях заплаха за руската окупация и чрез довеждането им към "лагери за отдих" в Крим и Русия.

САЩ наложиха санкции срещу прокремълски олигарси

САЩ наложиха санкции срещу прокремълски олигарси

Te имат близки връзки с руския президент Владимир Путин