Серийните доставки на междуконтинентални балистични ракети "Сармат" ще започнат през есента на 2022 г. след приключване на летателните изпитания. Това съобщи ръководителят на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин, цитиран от "Интерфакс".

"Тази есен, след приключването на изпитанията на "Сармат", планираме да започнем доставките на серийни тежки междуконтинентални балистични ракети от това супероръжие на Ракетните стратегически сили", написа Рогозин в своя телеграм канал.

По-рано Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи за първия тест на "Сармат", който се проведе в сряда от космодрума Плесецк.

Новата руска междуконтинентална балистична ракета "Сармат" още дълго време няма да има аналози в света и ще се замислят онези, които се опитват да заплашват Русия, каза след това руският президент Владимир Путин.

Пентагонът за руското изстрелване на "Сармат": Уведомиха ни предварително

Пентагонът за руското изстрелване на "Сармат": Уведомиха ни предварително

Определя го за рутинно, а не заплаха за САЩ

Стратегическите ракетни сили (RVSN) трябва да започнат да получават ракетата през 2022 г., каза руският министър на отбраната Сергей Шойгу миналия август по време на посещение на завода "Красмаш" (Роскосмос). Този завод ще произвежда ракетата "Сармат".

Петгодишното удължаване от Москва и Вашингтон на Договора за намаляване на стратегическите настъпателни въоръжения (СНВ) не пречи на разполагането на нови руски стратегически ракетни системи "Авангард" и "Сармат", каза миналия декември Сергей Каракаев, командир на руските стратегически ракетни сили.

Авангард е нова руска стратегическа ракетна система с хиперзвукова плъзгаща се крилати бойна глава, способна да достигне скорост от около 27 Мах (Мах е скоростта на звука). Разработено в Реутов NPO Mashinostroeniya (Корпорация за тактически ракети, KTRV).

През декември 2019 г. руското министерство на отбраната съобщи, че първият ракетен полк, въоръжен с "Авангард", е бил поставен на бойно дежурство край Оренбург.

Путин хвали армията и теста на "Сармат" - ракета "без аналог на света"
Обновена

Путин хвали армията и теста на "Сармат" - ракета "без аналог на света"

Подчертава, че е най-мощната и с най-голям обсег на унищожение в света

Русия надлежно уведоми САЩ преди изстрелването им на междуконтинентална балистична ракета, заяви Пентагонът в сряда, добавяйки, че разглежда теста като рутинен, а не заплаха за Съединените щати.