Русия и съюзниците й от Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ) ще изпратят сили за опазване на мира в Казахстан. Това разкри във "Фейсбук" арменският премиер Никол Пашинян, цитиран от "Ройтерс".

Часове по-рано президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев призна, че се е обърнал за помощ към страните-членки на ОДКБ.

"Като се има предвид, че тези терористични банди са по същество международни, те са преминали сериозно обучение в чужбина, атаката им срещу Казахстан може и трябва да се разглежда като акт на агресия. на държавите от ОДКБ, за да помогнат на Казахстан в преодоляването на тази терористична заплаха", каза Токаев.

Казахстан иска помощ от чужбина срещу протестите

Казахстан иска помощ от чужбина срещу протестите

Социални вълнения

Президентът на Казахстан добави, че действащите в страната терористични банди са обучени в чужбина и могат да се считат за международни. Ето защо, според Токаев, "нападението им срещу Казахстан може и трябва да се разглежда като акт на агресия".

От своя страна Никол Пашинян потвърди, че решение за разполагането на миротворци за ограничен период от време е в отговор на призива на казахстанския президент Касъм-Жомарт Токаев и "с оглед на заплахата за националната сигурност и суверенитета на Казахстан, предизвикана включително от външна намеса".

В момента не е ясно колко военни ще бъдат изпратени и кога ще пристигнат те.

Митинги срещу рязкото увеличение на цените на втечнения газ започнаха в Казахстан на 2 януари в Жанаозен (град в Мангистауска област, Югозападен Казахстан).

След това те прераснаха в масови протести в цялата страна с икономически и политически искания. На 4 и 5 януари протестиращите се сблъскаха със силите за сигурност в Алм-Ата. Има жертви и от двете страни.

В цялата страна е въведено извънредно положение.

По време на безредиците в Казахстан бяха ранени 317 полицаи и военни от Националната гвардия, а други 8 души бяха убити.

ОДКБ включва Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Русия и Таджикистан.

Страните са създали специален контингент от 3600 души.

Русия е подготвила специална бригада, която е разположена в Самарска област.

В момента не е известно колко души ОДКБ ще изпрати в Казахстан.