Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков коментира най-новите санкции на САЩ срещу Революционната гвардия на Иран, както и отношенията на Москва с Вашингтон.

По думите на Рябков, американските действия спрямо Русия тикат двустранните отношения към задънена улица, като Вашингтон бил отговорен за това.

Лавров обвинява САЩ в антируска пропаганда
Обновена

Лавров обвинява САЩ в антируска пропаганда

Правели всичко да развият собствените си икономически и енергийни интереси в Европа и карат европейците да харчат за отбрана

Рябков подчерта, че американските санкции засягат на първо място самите американци. Според него Москва не виждала нищо повече от страна на САЩ от сигнали за намерението за нормализиране на отношенията с Русия.

Руският дипломат споменал натискът върху Москва и опитите за промяна на политиката на страната чрез санкции, определяйки ги като повод за съжаление и тревога. Той подчертал, че Москва ще продължи да търси път за излизане от настоящата безизходица в руско-американските отношения.

"Ще продължим да търсим, доколкото е възможно, пътища за излизане от настоящата ситуация", посочи дипломатът, допълвайки: "Ние ще се опитаме да върнем американците в реалността и да им покажем, че техните интереси също страдат от подобни методи."

Рябков също така споменал другата група санкции, наскоро наложени срещу 41 ирански граждани и компании, включително военновъздушното звено на Революционната гвардия на Иран, определяйки ги като неефективни и незаконни, тъй като са едностранни.

САЩ наложиха санкции на Революционната гвардия на Иран

САЩ наложиха санкции на Революционната гвардия на Иран

САЩ наложиха нови санкции на Революционната гвардия за подкрепа на тероризъм

"Нашият подход към едностранни санкции е универсален. Ние разглеждаме подобни практики като незаконни, в разрез с международното право и основните принципи на междудържавното общуване", изтъкна Рябков пред журналисти, след като бил запитан да коментира санкциите, наложени срещу Революционната гвардия на Иран вчера.

Този коментар идва в деня, след като Министерството на финансите на САЩ обяви разширяване на санкциите срещу Революционната гвардия, наложени на 13 октомври заради "подкрепа на тероризма", твърдение, което беше категорично отхвърлено от Техеран.

Руският дипломат подчерта също, че съществуващото споразумение за ядрената програма на Иран не трябва да бъде променяно. Според Рябков основната грижа сега е "изцяло да се съхрани постигнатото".