Руското външно министерство заяви, че няма "нито едно доказателство", което да сочи към предполагаема намеса на Москва в президентските избори в Съединените щати през миналата година, предаде АФП.

Руският външен министър Сергей Лавров също коментира, че тези обвинения на САЩ са в съответствие с антируската пропаганда, за да се намали влиянието на Москва в глобален мащаб. Лавров заяви, че въвеждането на ембарго е друг опит да спънат страната в европейските енергийни и оръжейни пазари.

"Под претекст за справяне с руска заплаха във Вашингтон, те (б.р. САЩ) се опитват да запълнят трансатлантическата солидарност и не само да накарат европейците да увеличат разходите си за отбрана, но и да развият своите собствени икономически и енергийни интереси в Европа", подчерта министърът.

Съветник от щаба на Тръмп лъгал ФБР за руска "мръсотия"

Съветник от щаба на Тръмп лъгал ФБР за руска "мръсотия"

Руската сага започва да се разплита

Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков всички обвинения на членовете на кампанията на президента Доналд Тръмп са вътрешен проблем на САЩ и не засягат Русия, съобщават руски медии. Москва не желае да бъде замесвана по никакъв начин в тази ситуацията, подчертава Песков, въпреки че следят внимателно какво се случва.

"Ние следваме този непрекъснат процес в САЩ, което е тяхна, американска вътрешна афера. От това, което прочетохме в медиите и видяхме в изявленията на участниците в процеса, Русия не се появи в обвиненията, напротив, други страни и хора се появяват там. В никакъв случай, ние не бихме искали да участваме в тези процеси и се надяваме, че тези процеси няма да допринесат за ескалиращата русофобна истерия", коментира Песков.

Той изразява надежда, че "мъдростта в крайна сметка ще надделее".

Изявлението на Песков е по-малко от ден след като двама бивши членове на президентската кампания на Тръмп бяха обвинени от ФБР. По-конкретно бившият мениджър на кампанията Пол Манафорт е с 12 обвинения, включително "конспирация срещу САЩ" и пране на пари и е под домашен арест. Манафорт, който е работил като съветник на бившия украински вицепрезидент Виктор Янукович, който бе отстранен по време на протести "Майдан", довели до преврат през февруари 2014 г., е обвинен, че е ангажиран в САЩ с милионна кампания за лобиране от страна на Киев.

Белият дом и Тръмп коментираха въпроса, като американският президент обясни, че Манафорт е обвинен в сделки, които е направил "преди години", преди да стане част от избирателния си екип.

Освен това, Джордж Пападопулос, международен енергиен адвокат, който според Белия дом има "изключително ограничена роля" в кампанията Тръмп, се призна за виновен за това, че е лъгал ФБР за предполагаеми връзки с Русия.

Тръмп още веднъж потвърди, че няма "тайно споразумение" между неговия екип и Русия, твърдение, което също подкрепят руските официални лица, описвайки обвиненията като "абсурдни".

Руската предполагаема намеса, описана от американския президент като "лов на вещици", се разследва отделно от специалния съветник Робърт Мълър и от Сената.