Русия разкритикува коментари на германския канцлер Ангела Меркел относно конфликта в Украйна по време на срещата й с президента Володимир Зеленски в Киев, информира ДПА.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков категорично отхвърли изявленията на канцлера, че Русия е страна в конфликта във войната в Източна Украйна. "Русия няма никакви връзки със страните в конфликта", настоя Песков.

За разлика от това, Меркел каза пред журналисти в Киев вчера: "Защото виждаме заедно с Украйна, че Русия, разбира се, е интензивно замесена в този конфликт".

Меркел: Не използвайте "Северен поток 2" като оръжие

Меркел: Не използвайте "Северен поток 2" като оръжие

Германският канцлер предупреди, че страната й може да се обяви в подкрепа на санкции срещу Русия

За раздразнение на Русия Меркел също така подкрепи Украйна в отказа ѝ да влезе в преки преговори с проруските сепаратисти.

"Следователно преките разговори с нелегитимираните власти на сепаратистите са правилно отхвърлени от Украйна", изтъкна Меркел.

Русия многократно е искала от украинското ръководство да започне преговори с подкрепяните от Москва сепаратисти.

Москва също така е смятана за участник в конфликта в отцепническите области Луганск и Донецк, защото разпределя руски паспорти на украинското население. Русия също беше критикувана, че пуска оръжия и друга помощ през границата си със сепаратисткия регион.

Говорителят на Кремъл Песков посочи обаче, че Русия не била посочена като страна в конфликта в мирния план, договарян от Германия и Франция. Ето защо Москва не била съгласна с Меркел, каза той.

Меркел иска да поддържа диалога с Русия въпреки разногласията

Меркел иска да поддържа диалога с Русия въпреки разногласията

Путин посрещна германския канцлер в Кремъл с букет цветя