Русия смята за неуместен въпроса за възможно предоставяне на политическо убежище на президента на Венецуела Николас Мадуро, тъй като го смята за легитимен държавен глава. Това заяви Дмитрий Песков, говорителят на руския президент Владимир Путин.

Русия предупреди САЩ да не се намесват военно във Венецуела

Русия предупреди САЩ да не се намесват военно във Венецуела

Това щяло да предизвика катастрофален сценарий

"Господин Мадуро е легитимен държавен глава на Венецуела, затова смятаме този въпрос за неуместен", коментира Песков пред журналисти, отговаряйки на въпрос за възможността за предоставяне на политическо убежище на Мадуро в Русия, ако е необходимо.

Според Кремъл външните опити за узурпиране на властта в латиноамериканската страна нарушават международното право.

По думите на Песков, външната намеса в страната е "неприемлива" и че изявленията на американски официални лица, намекващи за възможността за военна намеса там, са много опасни.

Председателят на парламента на Венецуела Хуан Гуайдо вчера се самопровъзгласи за временен държавен глава в периода на действие на временното правителство. САЩ и редица други държави признаха Гуайдо като държавен глава и поискаха от венецуелския президент Николас Мадуро, избирането на когото те не смятат за законно, да не допуска насилствени действия срещу опозицията. Мадуро се обяви за конституционен президент и нарече ръководителя на опозиционния парламент "марионетка на САЩ".

Москва обвини САЩ за "чудовищния преврат” във Венецуела
Обновена

Москва обвини САЩ за "чудовищния преврат” във Венецуела

САЩ се опитват да проведат операция за организиране на следващата "цветна революция"

На свой ред президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че признава Хуан Гуайдо за президент на Венецуела. Вчера Тръмп заяви, че не изключва никакви действия във връзка със ситуацията във Венецуела, където политическата криза набира скорост.