Русия е отвела около 700 000 деца от конфликтните зони в Украйна на своя територия. Това отчете Григорий Карасин, ръководител на международната комисия в Съвета на федерацията - горната камара на руския парламент, съобщава "Ройтерс".

"През последните години 700 000 деца намериха убежище при нас, бягайки от бомбардировките и обстрела в конфликтните зони в Украйна", написа той в "Телеграм".

Руските сили нахлуха в западната си съседка Украйна през февруари 2022 г. Москва твърди, че програмата ѝ за довеждане на деца от Украйна на руска територия е с цел да защити сираците и децата, изоставени в зоната на конфликта.

Украйна повдигна първи обвинения за депортирането на деца от Херсон

Украйна повдигна първи обвинения за депортирането на деца от Херсон

Задочно ще бъдат съдени руснак и двама украински колаборационисти

Украйна обаче настоява, че много деца са били незаконно депортирани, а Съединените щати посочват, че хиляди деца са били насилствено изведени от домовете си.

По-голямата част от движението на хора и деца се случи през първите няколко месеца на войната и преди Украйна да започне голямата си контраофанзива, целяща връщане на окупираните територии на изток и юг.

През юли миналата година САЩ изчислиха, че Русия "насилствено е депортирала" 260 000 деца. Украинското министерство на интеграцията на окупираните територии пък отбелязва, че понастоящем 19 492 украински деца се считат за незаконно депортирани.

През март Международният наказателен съд - постоянният световен трибунал за военни престъпления - издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин и руския комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова по обвинение във военно престъпление за незаконно депортиране на стотици деца от сиропиталища и домове за деца в окупирани от руските сили територии на Украйна.

Киев зове руснаците да не осиновяват "откраднати" украински деца

Киев зове руснаците да не осиновяват "откраднати" украински деца

Украйна изчислява, че близо 20 000 украинчета са незаконно депортирани в Русия