Русия ще се откаже от участието си в световни космически проекти като Международната космическа станция и глобалната позиционна системата за спътникова навигация (GPS), съобщи „Интерфакс”.

Информацията бе потвърдена лично от вицепремиера на федерацията Дмитрий Рогозин, който даде извънредна пресконференция.
„Разчели сме, че МКС ни е нужна до 2020-а година. След това ще отклоним средствата за работа по нея към по-перспективни космически проекти”.

Той наблегна на това, че руската част от станцията може да съществува самостоятелно от американската, но не и обратното. По думите му, зависимостта между САЩ и РФ по проекта е взаимна, но решението ще се отрази по-сериозно на американските им партньори.

Рогозин отиде още по-далеч, наричайки Вашингтон „ненадежден партньор във високотехнологичните проекти, политизиращ всичко и заплашващ международните усилия в областта на космическите изследвания”.

По думите му, американците не са послушали руските предупреждения, че налагането на санкции може да се върне към тях подобно на бумеранг.

„От 1 юни прекратяваме работата на всички системи за спътникова навигация GPS на територията на Русия”, заяви вицепремиерът и допълни, че Москва ще търси задълбочаване на партньорството си във високите технологии със страните от Азиатско-Тихоокеанския регион.

Той увери, че това неминуемо ще стане, ако опитите за преговори със САЩ за разполагане на наземни станции на руския аналог ГЛОНАСС в Северна Америка се провалят.

Преговорите по темата зациклиха, след като разузнавателните служби предупредиха Белия дом за опасността подобни станции да бъдат използвани за насочване на руски ракети на континента. Към момента джипиес системата има 11 наземни станции в Русия, докато ГЛОНАСС няма нито една в САЩ.

В заключение Рогозин обяви, че считано от днес страната му ще доставя на НАСА ракетни двигатели „РД-180” и „НК-33” само тогава, когато те се използват за изстрелване на космически апарати с невоенно предназначение.

Междувременно членът на Комитета по отбрана към Руския Сенат Игор Морозов коментира, че с тези действия Русия се старае адекватно да отговори на опитите на САЩ за натиск върху руската финансово-кредитна сфера.

Не можем да оставим без внимание декларациите на официални представители на Белия дом, планиращи не само санкции срещу руски граждани, но и срещу водещи финансови институции корпорации. Затова трябва да отговаряме адекватно и твърдо, подчерта Морозов.

Според него планираните от Русия стъпки ще нанесат „достатъчно сериозен удар" по американския космически комплекс. Това ще се окаже не конкретна икономическа санкция, а мярка, оказваща сериозно влияние върху развитието на отрасъла като цяло, смята още сенаторът.