Русия, в отговор на японските санкции срещу Руската федерация, включи 13 японски граждани в санкционен списък. Решението е за безсрочна забрана за влизане в Руската федерация. 

Това съобщава "Интерфакс", като цитира изявление на руското външно министерство.

Това са "част от мерките в отговор на продължаващите санкции на Япония срещу страната ни във връзка със Специалната военна операция".

Санкционирани са предимно ръководители на големи компании.

Сред включените са предеседателят на Японската агенция за международно сътрудничество Танака Акихико, председателят на борда на Toyota Motor Тойода Акио, президентът на Nikken Co. Амемия Макото, основателят на RAKUTEN Corporation Микитани Хироши и президентът на Musashi Fuso Фукухара Терухико.

Списъкът с имената е предоставен на сайта на руското външно министерство.

Япония наложи нови санкции срещу Русия, Китай, Индия и други страни

Япония наложи нови санкции срещу Русия, Китай, Индия и други страни

Затягане на контрола над търговията с електроника

Припомняме, че в края на юни Япония наложи нови санкции срещу Русия, Китай, Индия и други страни. 

Токио разшири списъците си със санкции срещу Русия, като добави повече от 50 компании, институции и физически лица от Русия, както и фирми от Китай, Индия, Казахстан и други държави.

Според съюзниците на Украйна тези фирми помагат на Русия да заобикаля санкциите и да купува електроника за оръжия.

Правителството на Япония обяви, че в санкционните списъци бяха добавени 11 физически лица и 42 фирми и организации от Русия.

Замразяването на активи в Япония и забраната за сделки с японски компании и граждани се отнасяше по-специално за Челябинския тракторен завод, Пермския завод за производство на барут, Арзамаския завод за производство на инструменти, две предприятия на концерна "Алмаз-Антей" и други военно-промишлени компании.

Японските санкции включваха няколко членове на Централната избирателна комисия и ръководители на някои военнопромишлени компании.

Япония се сближава с НАТО в името на световния мир

Япония се сближава с НАТО в името на световния мир

Страната е обезпокоена от задълбочаването на сътрудничеството на Русия с КНДР и Китай

В китайската част на санкционните списъци бяха включени седем фирми, чрез които, според информацията, с която разполага Япония, Русия купува електроника.