Конфискуваните от Малта либийски динари са отпечатани в съответствие с договора, сключен през 2015 г. и одобрен от либийския парламент. Това се казва в коментар, разпространен в събота от руското външно министерство.

"Договорът за печат на либийските динари беше подписан през 2015 г. между "Гознак" АД и ръководителя на Централната банка на Либия. Той беше одобрен от Либийската камара на депутатите (парламента). Либийската страна направи необходимото предплащане. Като част от изпълнението на договорните си задължения руската организация изпрати до Централната банка в Тобрук товар с либийски банкноти. Изхождаме от факта, че тези средства са необходими за поддържане на стабилното функциониране на цялата либийска икономика ", казаха от руското външно министерство.

САЩ: Русия изпрати бойни самолети в подкрепа на наемници в Либия

САЩ: Русия изпрати бойни самолети в подкрепа на наемници в Либия

Руските бойни самолети отлетяха от Русия и първо кацнаха в Сирия

То не пропусна да посочи, че по този начин динарите, направени за правителството на Източна Либия, не са фалшиви, за разлика от изявленията на Държавния департамент по този въпрос.

"Фалшивите не са либийски динари, а американски изявления. Русия последователно се застъпва за алтернативно политическо уреждане в рамките на широк междулибийски диалог, стриктно спазване на решения, приети от международната общност по либийски въпроси", заявиха от руската дипломатическа служба.

Тръмп и Ердоган искат стабилност в Либия

Тръмп и Ердоган искат стабилност в Либия

Турция подкрепя международно признатото правителство на Националното споразумение на Либия

Москва отбеляза също, че в момента в Либия има две централни банки при условията на фактическа двойна власт в страната: в Триполи, където действа правителството на националното споразумение (ПНС) Фаиз Саррай, и в Бенгази. Министерството обясни, че ръководителят на последния е назначен от всеизбрания либийски парламент - Камарата на депутатите - и има необходимата международна легитимност.

Външно министерство също изрази подкрепа за инициативата за незабавно прекратяване на военните действия и засилване на междулибийските преговори, която беше изложена от председателя на Либийската камара на депутатите Акила Салех Иса на 23 април. "Вярваме, че неговите инициативи биха могли да станат основата на общолибийския консенсус под егидата на ООН", подчертават от Москва.

На 26 май правителството на Малта обяви за хващането на фалшиви либийски динари на стойност 1,1 милиарда долара, за които се твърди, че са отпечатани от руската "Гознак". Държавният департамент в събота изрази признателност към малтийските власти по този повод. Повече подробности не бяха дадени.

Припомняме, че преди седмица министърът на вътрешните работи на Либия Фати Башага обвини Русия, че е изпратила най-малко осем военни самолета на силите на опозицията, водени от Халифа Хафтар.