Германското контраразузнаване (BfV) обяви, че имало доказателства, че Русия стои зад серията от кибератаки, включително и тази, която беше насочена срещу германския парламент през миналата година, съобщава „Франс прес”.

„Една от най-активните и агресивни кампании е кампанията “Sofacy/APT 28”, уточниха от германската контраразузнавателна служба, добавяйки, че „виждаме доказателства за руски държавен контрол” в операцията, която зарази компютрите с вируси тип „троянски коне”.

Докато Sofacy е целяла кражба на данни, друга акция, наречена „Пясъчен червей”, също така е била проектирана да саботира IT системи, уточняват от германската спецслужба в изявление.

„Освен насочени към правителствени служби, те също са атакували телекомуникационни компании, доставчици на електроенергия, както и съоръжения на висши учебни заведения”, посочват още от контраразузнаването.

IT експерти са разкрили, че проблемите с електрозахранването в Украйна в края на миналата година били предизвикани точно от операцията „Пясъчен червей”.

„Операциите, наблюдавани от BfV, са основно за получаване на информация във връзка с шпионаж”, изтъкна шефът на BfV Ханс-Георг Маасен, като добави: „Обаче руските тайни служби също така показаха готовност да извършват саботажи.”

Кибератаката Sofacy, която през миналата година удари Бундестага, също засегна компютъра на канцлера Ангела Меркел в кабинета ѝ в германския парламент.