Русия изгражда съоръжения в централната част на Беларус, в които могат да се съхраняват ядрени бойни глави. Ако Русия наистина премести оръжията на това място, това ще бъде първият път, когато ги съхранява извън страната след разпадането на Съветския съюз.

Русия разполага с ядрени бойни глави на собствената си територия в близост до Украйна и страните от НАТО, но с разполагането на някои от тях в Беларус Кремъл изглежда се опитва да подчертае ядрената си заплаха и да засили ядреното си възпиране.

За да проследи новото строителство, започнало през март 2023 г., New York Times анализира сателитни изображения и снимки и разговаря с експерти по ядрени оръжия и контрол на въоръженията.

Обектът се намира на 120 мили северно от украинската граница във военен склад край град Осиповичи. Някои от новопостроените съоръжения там имат характеристики, характерни за съоръженията за съхранение на ядрени материали в базите на територията на Русия. Например новата, специално защитена зона е заобиколена от три нива на ограда в допълнение към съществуващия периметър за сигурност на цялата база. Друга отличителна черта е покрита зона за зареждане, свързана с нещо, което изглежда като скрит подземен бункер от съветската епоха.

Ханс Кристенсен от Федерацията на американските учени заяви, че ядрените разработки в Беларус "изглежда имат за цел да изнервят най-източните държави-членки на НАТО, но няма да дадат на Русия ново значително военно предимство в региона".

Не съществува единно определение за тактическите ядрени оръжия за разлика от стратегическите оръжия с далечен обсег на действие. Русия обаче определя тактическите оръжия като такива с обсег на действие до 300 км (около 186 мили). Тъй като ядрените програми са толкова потайни, възможно е да има и други места в Беларус, където Русия съхранява бойни глави - и Кремъл може дори да е преместил някои от тях в Осиповичи, въпреки че всичко сочи обратното.

Ядрените бойни глави обикновено се съхраняват в близост до военни бази, които имат възможност да доставят оръжията. Предполагаемото ядрено хранилище се намира в същия град, в който се намират и беларуските ракети "Искандер", които могат да се използват за изстрелване на ядрени или конвенционални бойни глави. Русия е доставила ракетите "Искандер" в Беларус през 2022 г.

Кремъл: Путин не е заплашвал с ядрени оръжия, разбран е неправилно

Кремъл: Путин не е заплашвал с ядрени оръжия, разбран е неправилно

Песков внесе уточнения и заяви, че думите на Путин са "извадени от контекста"

През 2023 г., когато в базата "Осиповичи" е издигната нова ограда, за да се създаде зона с висока степен на сигурност, покритата зона, включително зоната за товарене на камиони, е реконструирана и вече има нов покрив, за да се предпазят всички дейности от въздушно наблюдение. Тези реконструкции съответстват на проектите, наблюдавани в други бивши съветски обекти за съхранение на ядрени материали.

Уилям Мун, независим консултант и бивш служител на Агенцията за намаляване на заплахите в отбраната към Пентагона, заяви пред "Таймс", че дизайнът на модернизацията на Осиповичи с тройна ограда, един главен вход и авариен изход наподобява руските съоръжения за съхранение на ядрени бойни глави, които е виждал от първа ръка. Мун, който е работил с Русия по въпросите на безопасността на ядрените бойни глави, заяви: "Когато работихме по техните стандарти, те изискваха трето ниво на ограда."

FT: Русия е готова на по-ранно използване на ядрени оръжия във война с друга силна държава

FT: Русия е готова на по-ранно използване на ядрени оръжия във война с друга силна държава

Това става ясно от изтекли руски секретни документи

Той заяви, че освен допълнителната сигурност очаква и отделно жилище за руското военно подразделение, което продължава да наблюдава ядрените бойни глави. На входа на депото са построени три нови сгради, които изглежда са предназначени или за административна употреба, или за казарми, а друг район е разрушен с булдозер.

През 2023 г. е добавен контролно-пропускателен пункт на входа на зоната с тройна ограда - покрита зона за проверка до караулното помещение. Според Майкъл Дуйцман през последните две десетилетия този тип структури са станали незаменима част от ядрените обекти на Русия.

Това е "уникална особеност, която не може да се види в други руски бази", каза той.

Москва повтори, че не планира да разположи ядрени оръжия в Космоса

Москва повтори, че не планира да разположи ядрени оръжия в Космоса

Путин каза, че Русия никога не е била против дискусии относно стратегическата стабилност

През последните седмици е започнало строителство, вероятно на нови сгради. "Подробностите все още не са ясни, но строителството явно е навлязло в нова фаза", казва Кристенсен.

Разположена е и система за противовъздушна отбрана за защита на обекта. Първоначално тя е забелязана маскирана в средата на 2023 г., отчасти благодарение на радарни сателитни снимки, предоставени от космическата компания Umbra. От септември насам една от машините за противовъздушна отбрана е разположена в поле на около километър от бункера.

Осиповичи е част от ядрената история. Същото съоръжение, което Русия изгражда днес, вероятно е било използвано за съхранение на ядрени оръжия по време на Студената война.

Русия няма да разполага ядрени оръжия другаде, освен в Беларус

Русия няма да разполага ядрени оръжия другаде, освен в Беларус

Сергей Рябков порица САЩ за това, че са включили в ядрените мисии на НАТО "свободните от ядрени оръжия" европейски държави

Разсекретените сателитни снимки на съоръжението в Осиповичи, направени от американското разузнаване по време на Студената война, изглежда показват тези две функции. Смята се, че южната част е била предназначена за конвенционални оръжия, с поляни и множество складови помещения. В отделната, покрита с дървета северна част се виждат четири бункера, а още по на север - ограден комплекс - точно там, където се вижда настоящата сграда.

Миналата седмица Русия и Беларус направиха изявления за учения с ядрени оръжия. В понеделник Кремъл заяви, че ще проведе военни учения с войски, разположени в близост до Украйна, за да отработи евентуално използване на тактически ядрени оръжия.