Президентът Владимир Путин заяви във вторник, че Русия е против разполагането на ядрени оръжия в Космоса и неговият министър на отбраната категорично отрече твърденията на САЩ, че Русия разработва ядрени способности за Космоса, предава "Ройтерс".

Неидентифициран източник, информиран по въпроса, каза на Ройтерс миналата седмица в Съединените щати, че Вашингтон разполага с нови разузнавателни данни, свързани с руския ядрен капацитет и опитите за разработване на космическо базирано оръжие.

"Нашата позиция е ясна и прозрачна: винаги сме били категорично против и сега сме против разполагането на ядрени оръжия в Космоса", каза Путин на Сергей Шойгу, неговия министър на отбраната.

"Ние настояваме не само за спазване на всички споразумения, които съществуват в тази област, но и многократно предлагаме да засилим тази съвместна работа", каза Путин.

Той добави, че дейността на Русия в Космоса не се различава от тази на други страни, включително САЩ.

Кремъл отхвърли твърдението на САЩ, че Русия разработва космическо ядрено оръжие

Кремъл отхвърли твърдението на САЩ, че Русия разработва космическо ядрено оръжие

Дмитрий Песков нарече предупрежедението "злонамерена измислица" и трик на Белия дом

Американски източници предполагаха, че Русия има някаква нова способност в Космоса, но нямаше много подробности и не бяха публикувани доказателства.

Коментирайки обвинението, Шойгу каза, че няма планове от вида, очертан от неидентифицирани източници в САЩ.

"Първо, няма такива проекти - ядрени оръжия в Космоса. Второ, САЩ знаят, че това не съществува", каза Шойгу.

Той обвини Белия дом, че се опитва да изплаши американските законодатели да отделят повече средства за Украйна като част от плана на Вашингтон да нанесе това, което според него е стратегическо поражение на Русия.

Той каза, че втората причина за изтеклата информация за предполагаемото руско оръжие е да се насърчи Русия да участва в диалог за стратегическа стабилност.

Путин каза, че Русия никога не е била против дискусии за стратегическа стабилност.

NYT: Разузнаването на САЩ следи мистериозни руски военни спътници в Космоса

NYT: Разузнаването на САЩ следи мистериозни руски военни спътници в Космоса

Те може да са предназначени за унищожаване с ядрено оръжие на комуникационни спътници