Руските военни са извършили изпитателен пуск на междуконтинентална балистична ракета (МБР) от полигона Капустин Яр в Астраханска област, съобщиха от Министерството на отбраната.

"Това изстрелване беше извършено в рамките на държавните изпитания на съвременни ракетни системи, както и за потвърждаване на стабилността на намиращите се на въоръжение ракети", се казва в съобщението.

Изстрелването на ракетата от мобилната ракетна система е извършено от боен екипаж на Ракетните войски със стратегическо предназначение (РВСН).

"Получените резултати потвърждават високата надеждност на руските ракети за осигуряване на стратегическата сигурност на Руската федерация. Задачите по изстрелването бяха изпълнени в пълен обем", се казва в изявлението.

През януари Министерството на отбраната заяви, че през 2024 г. Стратегическите ракетни войски ще извършат седем тренировъчни и тестови изстрелвания на междуконтинентална балистична ракета .

На 16 декември 2023 г. командващият на Стратегическите ракетни войски Сергей Каракаев заяви, че Русия информира Съединените щати най-малко 24 часа предварително за всяко планирано изстрелване на междуконтинентална балистична ракета и БРПЛ (балистични ракети, изстрелвани от подводници).

Стратегическите ракетни войски са клон на руските въоръжени сили, основен компонент на стратегическите ядрени сили на страната.

Според официалната информация съоръженията на експерименталната и изпитателната база и бойните полета "Капустин Яр" са разположени в четири области на Руската федерация (Астраханска, Волгоградска, Саратовска и Оренбургска) и пет области на Казахстан (Западноказахстанска, Актобе, Карагандинска, Кизилординска и Жълбилска) върху поземлени участъци с обща площ около 9,5 милиона хектара.

Руска ракета прелетя през небето на Полша

Руска ракета прелетя през небето на Полша

Тя е останала в полското въздушно пространство 39 секунди

Министерството на отбраната заяви, че тестовите писти в Капустин Яр и изпитателният полигон в Капустин Яр дават възможност за изпитания на бойно оборудване, включително "усъвършенствани конфигурации в пълния набор от възможни условия за доставката му до цели в интерес на Стратегическите ракетни сили. Министерството също така отбеляза, че пистата Капустин Яр-Балхаш се използва за изпитване на елементи и системи на националната противоракетна отбрана.