Русия коментира, че има информация, че САЩ планират да бомбардират правителствения квартал в Дамаск под измислен претекст и заявява, че ще има военна реакция, ако смята, че руски живот е заплашен от такава атака, съобщава "Ройтерс".

Валери Герасимов, ръководител на генералния щаб на Русия съобщава, че Москва разполага с информация, че бунтовници в анклава в източната Гута планират да фалшифицират атака с химически оръжия срещу цивилни и да обвинят сирийската армия.

Той допълва, че Съединените щати възнамеряват да използват фалшивата атака като претекст за бомбардиране на правителствения квартал в близкия Дамаск, където каза, че руските военни съветници, руската военна полиция и руските монитори за прекратяване на огъня са базирани.

"В случай на заплаха за живота на нашите военнослужещи, руските въоръжени сили ще предприемат мерки срещу използваните ракетите и установките", заяви Герасимов в изявление.

Русия заплаши да отговори, ако бъде застрашена от силите на САЩ в Сирия

Русия заплаши да отговори, ако бъде застрашена от силите на САЩ в Сирия

Това предупреди началника на руските въоръжени сили

Герасимов не посочва кога ще се случи предполагаемата атака и не предоставя подробни доказателства, за да подкрепи твърденията си. Във Вашингтон Пентагонът заяви, че Русия трябва да се съсредоточи върху възпирането на сирийския президент Башар ал-Асад да се насочва към невинни цивилни граждани.

"Настояваме Русия да престане да отвлича вниманието и да принуди режима на Асад да престане да злоупотребява с невинни сирийски граждани и да им окаже необходимата помощ, за да се достигне до хората в Източна Гута и други отдалечени райони", каза говорителят на Пентагона Ерик Пахън.

"Като дава възможност на бруталността на режима на Асад, Русия е морален съучастник и е отговорна за зверствата на Асад", добавя Пахън.

Ръководителят на руския военен генерален щаб и ръоководителя на щаба на САЩ разговаряха по телефона  и обсъдиха ситуацията в Сирия. Русия вече обвини бунтовниците в Сирия, че се подготвят да използват токсични агенти в източна Гута, за да могат по-късно да обвинят Дамаск, че използва химическо оръжие.

Дамаск отрича западните твърдения, че правителствените сили са използвали химическо оръжие.

Посланикът на САЩ в Обединените нации Ники Хейли предупреди в понеделник, че Вашингтон "остава готов да действа, ако трябва", ако Съветът за сигурност на ООН не предприеме действия за Сирия, тъй като агресията на сирийската армия в източна Гута продължава непрекъснато.

В ООН намекнаха, че Русия е извършила военни престъпления в Сирия

В ООН намекнаха, че Русия е извършила военни престъпления в Сирия

Водената от САЩ коалиция също е извършила нарушения