Руските въздушно-космически сили унищожиха склад за боеприпаси, тренировъчен лагер и терористична крепост в сирийската провинция Идлиб с три въздушни удара, каза контраадмирал Вадим Кулит, заместник-ръководител на Руския център за помирение на воюващите страни в Сирийската арабска република.

"Руските въздушно-космически сили извършиха три въздушни удара по терористични обекти в провинция Идлиб. Унищожени бяха склад за боеприпаси, тренировъчен лагер и опорен пункт на незаконни въоръжени формирования", каза контраадмиралът.

Въздушните удари са нанесени с цел предотвратяване на нови въоръжени провокации от страна на терористите.

През последните 24 часа в зоната за деескалация на Идлиб бяха регистрирани три атаки срещу позициите на сирийските правителствени войски от терористичната групировка Джабхат ал-Нусра (Джабхат ал-Нусра (Джабхат Фатах ал-Шам) е терористична група, чиято дейности са забранени в Русия): в провинция Алепо - един обстрел, в провинция Идлиб - един обстрел, в провинция Латакия - един обстрел.

"В провинция Идлиб един сирийски войник беше убит в резултат на снайперски обстрел от незаконни въоръжени групировки от района на село Кбана по позициите на сирийските правителствени сили в района на село Джуб- ез-Зарур", каза контраадмиралът.

Руската авиация нанесе удари в сирийската провинция Идлиб

Руската авиация нанесе удари в сирийската провинция Идлиб

Сирия отново е арена

Той също така заяви, че самолетите на водената от САЩ западна коалиция продължават да създават опасни ситуации в небето на Сирия, летейки в нарушение на Протоколите за деконфликция и нарушавайки въздушното пространство на страната."През деня "коалицията" регистрира четири случая на нарушаване на Протоколите за деконфликция от 9 декември 2019 г., свързани с полети на безпилотни летателни апарати, които не са съгласувани с руската страна. В района на Ал-Танф са установени 10 нарушения регистрирани на ден от три двойки изтребители F-15, двойка изтребители F-16 и два многоцелеви безпилотни летателни апарата MQ-1C "коалиция", каза Кулит.

Той добави, че с подобни действия западната коалиция продължава да създава опасни предпоставки за авиационни инциденти и аварии, а също така влошава обстановката във въздушното пространство на Сирия.