Руските военни обвиниха Украйна, че е нарушила евакуацията на цивилни от завода на "Азот" в Северодонецк, като украинските сили са се възползвали от хуманитарната пауза, за да се прегрупират и са открили огън.

"Въпреки безпрецедентните мерки, предприети от Руската федерация, властите в Киев цинично прекъснаха хуманитарната операция", каза в сряда Михаил Мизинцев, ръководител на Руския център за контрол на националната отбрана, цитиран от "Интерфакс".

Според него за евакуация на цивилни от територията на химическия завод Азот в сряда от 8:00 до 20:00 ч. московско време руската армия е осигурила хуманитарен коридор от Северодонецк до град Сватово в Луганската народна република (ЛНР).

Мизинцев каза, че украинските власти не са заповядали на своите части в Северодонецк да спрат съпротивата.

Ще се евакуират ли цивилните от "Азот" в Северодонецк?

Ще се евакуират ли цивилните от "Азот" в Северодонецк?

Украйна съобщава за успехи в града и Тошкивка

"Средствата за обективен контрол, включително безпилотни летателни апарати, регистрираха множество нарушения на режима на прекратяване на огъня: от индустриалната зона на завод "Азот" беше обстрелван безразборен огън по жилищните райони на Северодонецк: от 8:20 часа - от 120-мм минохвъргачки , от 9:40 - от танкови оръдия", каза Мизинцев.

Министерството на отбраната на Руската федерация обяви откриването в сряда на хуманитарен коридор от Северодонецк за цивилни и покани украинските военни в завода "Азот" да се предадат.

"Руската федерация гарантира запазването на живота и спазването на всички норми на Женевската конвенция за третиране на военнопленниците, както се случи с тези, които преди това са се предали в Мариупол. Действителната готовност на украинската страна да започне хуманитарна операция е показан от издигането на бели знамена", каза Мизинцев на 14 юни.

Около хиляда цивилни може да се намират в убежища на територията на завод Азот в Северодонецк, каза в сряда посланикът на Луганската народна република в Русия Родион Мирошник.

По-рано заместник-началникът на полицейското управление на Донецката народна република (ДНР) Едуард Басурин заяви, че украинските военни са загубили възможността да напуснат Северодонецк, градът всъщност е блокиран.

На 7 юни руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви, че жилищните райони на Северодонецк са взети под пълен контрол.

Русия обеща коридор за евакуация на цивилни от завода "Азот" в Северодонецк

Русия обеща коридор за евакуация на цивилни от завода "Азот" в Северодонецк

Той ще бъде отворен от 8 до 20 часа утре

На 21 февруари руският президент Владимир Путин подписа указ за признаване на независимостта на Донецката и Луганската народни републики. На 24 февруари той обяви началото на специална военна операция в Украйна.

Западът отговори на Русия с мащабни санкции и започна да помага на Украйна с финанси и оръжие.

На 25 април Мизинцев каза, че руските войски контролират цялата Херсонска област, части от Харковска, Запорожка, Николаевска области на Украйна, значителна част от територията на Донецката и Луганската народни републики, признати от Русия.