Украинските войници успешно са отблъснали нападение на врага в Северодонецк и Тошкивка.

"Украинските войници успешно отблъснаха опитите за вражеско нападение в Северодонецк и Тошкивка, боевете продължават", се казва в изявлението на украинските военни от тази сутрин.

Обстрелва се гражданска инфраструктура в районите на Северодонецк, Лисичанск, Тошковка, Устиновка, Боровское и Метелкино.

Според ръководителя на държавната администрация на Луганска област Серхий Гайдай руските окупатори контролират над 70% от Северодонецк, а ожесточените сражения се водят за всеки сантиметър от града, така че масовата евакуация и хуманитарните доставки са невъзможни заради обстрела.

Вчера руската армия и милицията на Луганската народна република обявиха, че ще отворят хуманитарен коридор за евакуация на цивилни от химическия завод "Азот" в Северодонецк. Коридорът ще бъде отворен от 08.00 да 20.00 часа утре, 15 юни, към град Сватове в ЛНР.

Русия обеща коридор за евакуация на цивилни от завода "Азот" в Северодонецк

Русия обеща коридор за евакуация на цивилни от завода "Азот" в Северодонецк

Той ще бъде отворен от 8 до 20 часа утре

Освен това руската армия продължава да обстрелва интензивно Лисичанск.

Настъплението на руските войски към Николаевка е спряно и те се оттеглят. Това съобщава украинския генерален щаб за оперативната обстановка към тази сутрин, цитиран от Укринформ.

В посока Северск руската армия обстрелва гражданска инфраструктура в районите на Сопич, Барановка, Уланово и Бачевск, Сумска област.

В Харков продължават боевете, като руснаците се опитват да предотвратят по-нататъшното придвижване на украинските войски към държавната граница. Врагът обстрелва гражданска инфраструктура в близост до селищата Победа, Руска Лозовая, Стара Гнилица, Байрак, Верхний Салтов и Замуловка. Въздушни удари се нанесят близо до Моспаново. Продължават сраженията и край село Рубижне.

Продължава настъплението към Славянск, на артилерийските атаки са подложени селищата Шевеловка, Вернополе, Хрушеваха и Нова Павловка. Извършва въздушен удар близо до Хусаровка. Руската армия провежда настъпление и по посока на Краснопол, военните действия продължават.

В посока Донецк врагът обстрелва с артилерия селищата Устиновка, Тошковка, Ню Йорк, Новомихайловка, Антоновка и Каменски Дачи.

В посока Лиман обстрелват с артилерия цивилна инфраструктура в района на Сидоровое, Маяк и Закотне, но като цяло фронтовата линия е замръзнала.

И украинският генщаб съобщава за започналото военно учение в Беларус, като предупреждава, че заплахата от ракетни и въздушни удари от тази страна остава.

Украйна призова Запада за повече оръжия

Украйна призова Запада за повече оръжия

В Мариупол избухна епидемия от холера

Западните партньори са доставили на Украйна само около 10% от обещаните оръжия, които Киев е поискал, за да постигне военен паритет с Москва, заяви заместник-министърът на отбраната на страната Анна Маляр вчера вечерта. "Колкото и усилия да полага Украйна, колкото и професионална да е армията ни, ние не можем да спечелим тази война без помощта на партньорите [...] От това, което Украйна е поискала, от това, от което се нуждаем, сме получили около 10 процента", увери Маляр.

Тя подчерта, че Западът трябва да ускори военната помощ за Украйна, защото всеки ден забавяне означава "живота на украинските бойци, живота на украинските граждани, на цивилното население, това са разрушени украински градове и, както вече виждаме, това са временно окупирани територии.

ISW: Беларус провежда учение, но няма да рискува агресия

ISW: Беларус провежда учение, но няма да рискува агресия

Малко е вероятно Беларус да се присъедини към войната в Украйна поради заплахата и от вътрешни вълнения