Украйна призова западните страни за по-бързи доставки на оръжия, тъй като по-добре въоръжени руски сили удариха източната част на страната, и за хуманитарна подкрепа за борба с нарастващите огнища на смъртоносни болести, съобщава агенция Ройтерс.

В Северодонецк, малкият град, който се превърна в фокус на настъплението на Русия в Източна Украйна и един от най-кървавите възпламенителни точки във войната през четвъртия й месец, бяха съобщени нови тежки битки.

Войната на изток, където Русия фокусира вниманието си, сега е предимно артилерийска битка, в която Киев е сериозно превъзхождан, твърдят украински официални лица. Това означава, че ходът на събитията може да бъде обърнат само ако Вашингтон и други изпълнят обещанията за изпращане на повече и по-добри оръжия, включително ракетни системи.

"Сега това е артилерийска война", каза Вадим Скибицки, заместник-началник на военното разузнаване на Украйна, пред британския вестник "Гардиън".

"Сега всичко зависи от това, което Западът ни дава. Украйна има една артилерия към 10 до 15 руски артилерийски оръдия".

Все по-малко достоверна информация идва от Северодонецк

Все по-малко достоверна информация идва от Северодонецк

Британското разузнаване и Институтът за изследване на войната (ISW)

Германия е най-големият доставчик на оръжия, откакто Русия нахлу, но критикувана за бавното доставяне на тежките въоръжения, според които Киев се нуждае, планира да преразгледа правилата си за износа на оръжие, за да улесни въоръжаването на демокрации като Украйна, съобщи Der Spiegel в петък.

На юг кметът на Мариупол, превърнат в руини от руската обсада, каза, че канализационните системи са счупени и труповете гният по улиците.

"Има избухване на дизентерия и холера", каза Вадим Бойченко пред националната телевизия. "Войната, която отне над 20 000 жители... за съжаление, с тези огнища на инфекция, ще отнеме хиляди повече мариуполци", каза той, добавяйки, че някои кладенци са били замърсени с трупове.

Бойченко призова Организацията на обединените нации и Международния комитет на Червения кръст да създадат хуманитарен коридор, който да позволи на останалите жители да напуснат града, който сега е под руски контрол.

В по-широкото въздействие на войната агенцията на ООН по храните заяви, че намаленият износ на пшеница и други хранителни стоки от Украйна и Русия може да причини хроничен глад на до 19 милиона повече хора по света през следващата година.

Британското разузнаване: В окупираните части на Украйна има остър недостиг на лекарства

Британското разузнаване: В окупираните части на Украйна има остър недостиг на лекарства

В Мариупол са регистрирани случаи на холера