Русия има намерение да създаде база за ядрени подводници на тихоокеанското крайбрежие до началото на следващата година. За плановете съобщава тази нощ държавната информационна агенция ТАСС, като се позовава на информиран източник от Министерство на отбраната, без да има официално потвърждение на информацията.

Базата ще е разположена на югоизточния бряг на полуостров Камчатка в руския Далечен изток.

Плановете са и там да бъдат разположени лодки, способни да пренасят подводни безпилотни летателни апарати, суперторпеда "Посейдон" с ядрени двигатели.

През януари Русия вече обяви, че ще произведе първите безпилотни летателни апарати "Посейдон". Те ще бъдат прикрепени към подводниците "Белгород" и "Хабаровск". Източникът на агенцията отбеляза, че формираното ново подразделение в състава на подводните сили на Тихоокеанския флот (ТФ) ще включва не само "Белгород" и "Хабаровск", "но и други подводници". Според него новите подводници със специално предназначение "ще участват в решаването на задачата за стратегическо възпиране".

Русия ударно увеличава флота и строи още четири ядрени подводници

Русия ударно увеличава флота и строи още четири ядрени подводници

Страната ще увеличи темповете и обема на строителството на различни видове кораби

По-рано ТАСС съобщи, че ядрената подводница "Белгород" ще продължи да служи в Северния флот. Подводницата от проект 09852 без основното си оръжие е предадена на флота на 8 юли 2022 г. и в момента се намира на етап експериментална експлоатация в Северния флот. Подводницата "Хабаровск" от проект 09851 в момента се достроява в "Севмаш".

Съобщението на държавната агенция идва на фона на обявеното само преди дни намерение на Кремъл да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус и отделно на фона на нарастващото напрежение между САЩ и Китай в зоната на Тихия океан, не само заради червената точка Тайван, но и във връзка със сключения между САЩ, Великобритания и Австралия пакт AUKUS.

Русия въоръжава подводниците си с хиперзвукови ракети

Русия въоръжава подводниците си с хиперзвукови ракети

Десет типа подводници са на служба в руските ВМС