Русия ще увеличи темповете и обема на строителството на различни видове кораби. Това обяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

"Ще увеличим темповете и обема на строителството на кораби с различни конструкции, ще ги оборудваме с най-модерно въоръжение, ще проведем оперативна и бойна подготовка на моряците с оглед на натрупания опит, включително по време на специалната военна операция", заяви държавният глава по време на церемония по въвеждане в експлоатация на нови кораби в състава на руския флот.

Той подчерта, че властите в страната ще "направят всичко необходимо, за да гарантират надеждно сигурността на Русия" и защитата на нейните национални интереси в световния океан.

Русия продължава да строи и обновява ядрени подводници

Русия продължава да строи и обновява ядрени подводници

До 2027 г. се очакват няколко подводници, всяко с по 16 междуконтинентални балистични ракети

Путин отбеляза, че атомният подводен крайцер "Генералсимус Суворов" от семейството "Борей-А", която днес влезе в състава на ВМС, е оборудван с балистични ракети "Булава", което значително увеличава възможностите на руските ядрени военноморски сили.

Още четири такива подводници ще бъдат построени по настоящата държавна оръжейна програма, което ще гарантира сигурността на Русия за десетилетия напред, изтъкна Путин.

Руският военноморски флаг беше издигнат и на малкия ракетен кораб "Град". По думи на президента корабите от този клас са показали висока ефективност при решаване на бойни задачи в Сирия и са се доказали добре по време на специалната военна операция.

Новото поколение кораби включва и миночистачи, като кораба "Анатолий Шлемов", който днес също влезе в състава на руските ВМС.

"Този ​​проект се смята за една от най-успешните руски разработки в надводното корабостроене. В бъдеще се планира да бъдат построени още десет кораба от този клас", подчерта Путин.

Русия ще строи стратегически ядрени подводници

Русия ще строи стратегически ядрени подводници

Решението е на Кремъл