Русия продължава да строи и обновява ядрени подводници, пише National Interest.

В момента руският флот експлоатира приблизително седемдесет подводници, което се се сравнява с шестдесет и осем на ВМС на САЩ.

Притеснително е обаче, че до края на десетилетието размерът на американския подводен флот може да намалее до едва шестдесет и шест подводници, докато Русия продължава процеса на модернизация.

Великобритания: Русия е заплаха номер едно

Великобритания: Русия е заплаха номер едно

Позиция на Лондон

В сегашния си вид много от руските подводници могат да бъдат описани най-добре като остарели кораби от съветската епоха и те все още носят основна част от тежестта. Въпреки това, в Русия е ход модернизация на подводния флот.

Корабостроителницата "Севмаш" на северозапад в Русия ще достави две подобрени стратегически ядрени подводници 955A (Borei-A).

"Стратегическите подводници, "Дмитрий Донски" и" Княз Потьомкин" ще бъдат положени в "Севмаш" до Деня на победата", коментира по-рано източник от вътрешната отбранителна индустрия пред ТАСС.

В САЩ виждат Русия като най-голямата военна заплаха през следващите десет години

В САЩ виждат Русия като най-голямата военна заплаха през следващите десет години

НАТО бил постигнал много по отношение укрепването на капацитета си за противопоставяне на Москва

Според докладите, договорът за изграждането на двете подводници е подписан през последната година, като подводниците се планира да бъдат доставени на ВМС на Русия през 2026 и 2027 г.

Всяка от тези подводници ще носи шестнадесет междуконтинентални балистични ракети "Булава" (ICBM).

Забележителното в докладите е името на първата от двете, които трябва да се построят, тъй като руският флот все още експлоатира ядрената подводница от клас 941 "Акула" "Дмитрий Донски".

Тази подводница е кръстена на Свети Дмитрий Иванович Донски (или Дмитрий Донски), който е син на Иван II и царува като княз на Москва през XIV век. Той е първият княз, който открито оспорва монголската власт в Русия и води войни срещу татарите. Той е почитан като светец в руската църква и празникът му е на 19 май.

Засилва се надпреварата във въоръжаването в Азия

Засилва се надпреварата във въоръжаването в Азия

Набляга се на ракети - ядрени, крилати, хиперзвукови, противокорабни, балистични, както и на подводници, и на самолети

Подводницата с ядрени балистични ракети "Дмитрий Донски" (ТК-208) в момента е най-голямата подводница в света на действаща служба, но е и сред най-старите подводници. Първоначално е предвидена през 1976 г. и постъпва в експлоатация през 1982 г.

Подводницата е влязла в сух док през 1990 г. и поради икономическите и технологичните проблеми, дошли с разпадането на Съветския съюз, остава в дока до 2002 г.

Въпреки че е построена като подводница от трето поколение, е посочена като подводница от четвърто поколение след обширни модификации.

Флотът на Франция ще има четири нови атомни подводници

Флотът на Франция ще има четири нови атомни подводници

Те ще могат да носят балистични ракети с ядрени бойни глави

Вероятно ще остане в експлоатация до 2026 г. - което може да позволи предаването на името на следващото поколение ядрени подводници.

Понастоящем руският флот експлоатира четири стратегически подводници с ракети по проект 955/Project 955A.

Подводницата по проекта 955A "Княз Олег" по график, ще бъде доставена на ВМС тази година, докато още три подводници от този проект се строят в корабостроителницата "Севмаш", която е част от Обединената корабостроителна корпорация на Русия.

Британия увеличава ядрените оръжия Trident с над 40% и се готви за 2030 г.

Британия увеличава ядрените оръжия Trident с над 40% и се готви за 2030 г.

Джонсън прекрати разоръжаването след Студената война в отговор на заплахите Русия и Китай