Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк заяви пред националната телевизия, че освобождаването на Крим е въпрос на време и че Русия ще си тръгне веднага щом Крим премине под пълния огневи контрол на Украйна.

"Ако освободим територията на Луганска, Донецка или Запорожка област, тогава Крим ще премине под пълния огнен контрол на Украйна. Не разбирам какво ще правят руснаците там. Те ще разберат, че трябва да бягат", казва Подоляк.

По думите му Русия вече е готова да бяга: Русия вече е готова да напусне Крим, така че този път трябва да бъде извървян докрай. "Те (руснаците, бел.ред.) просто още не са излезли от състоянието на пълно алкохолно опиянение." Когато украинските сили освободят окупираните в момента частично територии, тогава руснаците ще излязат, ще се огледат и ще разберат: "или бягаш, или умираш".

"Не искаме децата ни, които днес седят в бомбоубежища, да плащат друга цена след три до пет години. Така че те ще умрат за правото на държавата да съществува. Ето защо днес подписахме такъв "договор" - или ще стигнем до края днес и тогава децата ни ще живеят в хладна страна, или ще трябва да търсим друго място в живота, защото тогава няма да има Украйна", каза Подоляк.

Съветник на Зеленски: Плановете за преговори с Русия са нереалистични

Съветник на Зеленски: Плановете за преговори с Русия са нереалистични

Призова западните страни да не се разсейват с нереалистични планове

През 2014 г. в условията на руска военна окупация на 16 март е проведен референдум, при който 95,5% от гласувалите при преброени 50% от гласовете и избирателна активност от 85% (по данни на изборната комисия) избират присъединяване към Русия, като още на следващия ден е обявена независимост, след което Република Крим и на 18 март заедно с град Севастопол бяха анексирани в състава на Руската федерация. Актът на Кремъл не е признат на международно ниво.

За връщане на Крим в състава на Украйна се заговори по-смело след успешната контраофанзива, която Украйна започна в късното лято на тази година за освобождаване на завзетите през 2022 г. области. В последните седмици зачестиха предупрежденията за военно освобождаване на Крим, макар и западни политици и анализатори да смятат, че това е преимуществено дипломатически сюжет. Според някои анализатори максималистичната линия на украинските политици намалява шансовете за започване на мирни преговори на 10-тия месец от началото на войната.

Украинското разузнаване: Крим ще бъде върнат с оръжие и дипломация

Украинското разузнаване: Крим ще бъде върнат с оръжие и дипломация

Кирило Буданов не очаква промяна във фронта в близко време