Днес Русия защитава своята история, ценности, култура, език, включително в Донбас и Новорусия, и престава на бъде държава бензиностанция. Заявката е на руският президент Владимир Путин от изказването му пред новия състав на Обществената палата на Русия.

Руският президент утвърждава именно защитата на история, ценност, култура и език", очертавайки новите (окупирани от руската армия украински области) Донбас и "Новорусия" и посочвайки като пример светеца Александър Невски, така почитан от руснаците. Този светец мисли за "запазване на руския народ, а след това и на останалите народи".

"В много отношения се случва същото днес, когато говорим, ние защитаваме нашите морални ценности, нашата история, нашата култура, нашия език, включително като помагаме на нашите братя и сестри в Донбас и Новорусия да направят това", каза Путин.

Изказването на Путин идва на фона за последните събития в Махачкала и антисемитските погроми, за които обаче Кремъл обвини Украйна и Запада.

Опитите на Запада да организира антисемитски погроми в Русия, Путин нарича "невероятно свинство".

"Те изглежда подкрепят евреите в Израел, но с помощта на техните агенти от Украйна се опитват да организират еврейски погроми в нашата страна. Е, просто невероятно отвратително!" В същото време няма нищо трудно да се провокира реакция към събитията в ивицата Газа: "Лесно е да хвърлиш искра, много лесно! Предвид ужасите, които се случват там, това е лесно." Тези, които реагират спокойно на случващото се там, "нямат сърце, то е от камък!"

Прегръдката на Путин с Хамас е най-сериозното предупреждение за русофилите в Европа

Прегръдката на Путин с Хамас е най-сериозното предупреждение за русофилите в Европа

А от Истанбул, Ердоган говори за "война между Кръста и Полумесеца" и реторика за градове в Гърция и на Балканите

Сега Русия престава да бъде "страната на бензиностанциите", както я наричаха пренебрежително на Запад, уверява още Путин, като посочва, че страната вече отбелязва икономически растеж с 43% в преработвателното производство".

Сега руската икономика, за разлика от западната, расте, а тази година Путин обяви ръст на БВП от 2,8-2,9% и дори 3%. Той прави сравнение без да посочва цифри с водещите икономики в Европа, където ръстът е минус или много малко. Затова и европейците страдат от реални проблеми, по думите на Путин: "Не сме доволни от това, а просто констатираме самия факт."

Имайки предвид изолацията на Русия и изключването й от различни международни организации, Путин заявява и че "колкото по-силни сме - икономически, военно, вътрешнополитически - толкова по-малко ще бъде желанието на някого навсякъде да ни изключи отвсякъде."

В типичен стил руският президент намира място и за историческа ретроспекция, обосновавайки "обединяването на Крим с Русия" с потискането на руснаците в Украйна след преврата през 2014 г., както в Русия наричат проевропейските протестни срещу управлението на Виктор Янукович. Потискането на руснаците се описва като "изтребване на всичко руско", "създаване на прекомерни неща" и пълен хаос"

Така "Киев не е оставил на Москва друг избор, освен да се застъпи за руснаците", а ако "нашите отношения с братска Украйна се развиваха нормално, по съвременен, добронамерен начин, тя на никого не би му хрумнало да извърши действия, свързани например с Крим".

Същото се случило по-късно с Донбас и Новорусия: "Трябваше да защитим хората от тази нацистка измет", заявява Путин, посочвайки че към 24 февруари 2022 г. не е имало алтернативи на "специалната военна операция". "Ние нямахме никакъв друг избор."

"Преди да решите да заредите автомата, трябва да помислите дали е възможно да се справите без него? Не, за съжаление, това не може да стане. Защо? Защото вече бяхме нападнати."

Също така Путин повтаря тезата си, че в състава на Руската империя не е имало никаква Украйна и едва когато е започнало формирането на Съветския съюз тогава "започнаха да формират огромна Украйна и това преди всичко за сметка на южноруските земи".

Реториката на Путин признава "специалната военна операция" като война

Реториката на Путин признава "специалната военна операция" като война

Информационната операция на Кремъл е послание към местната руска аудитория