Присъдата за бившия командир на босненските сърби генерал Ратко Младич изглежда лицемерна на фона на оправдаването на други участници в конфликта в бивша Югославия през 1990-те години. Това обяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от "Новости".

Тя уточнява, че ставало дума за обвиняеми като хърватския генерал Анте Готовина, косоваря Рамуш Харадинай и бошняшкия полеви командир Насер Орич.

Доживотна присъда за Ратко Младич

Доживотна присъда за Ратко Младич

Хага потвърди издадената по-рано присъда за военни престъпления

По думите на Захарова "хагското правосъдие" (както го е написала, б. р.) за пореден път демонстрирало пристрастие към една от страните в конфликта, игнорирало фактите и историческия контекст на събитията, свързани с разпадането на Югославия.

Говорителката на руското външно ведомство отбеляза още, че по време на процеса съдът бил пренебрегнал правата на Младич по отношение на здравето и адекватната медицинска помощ, до него не били допуснати независими лекари и му била отказана отпуска за лечение в Сърбия или Русия.

"Изхождаме от това, че дейността на Остатъчния механизъм в частта от дела, касаещи бивша Югославия, трябва да бъде завършена в най-близко време, след което тази срамна глава от историята на международното наказателно правосъдие ще бъде затворена", заключи Захарова.

Вчера Апелативната камара на Международния остатъчен механизъм за наказателни трибунали в Хага отхвърли жалбата на Младич срещу присъдата от ноември 2017 г.

Ратко Младич командваше армията на Република Сръбска по време на конфликта в Босна и Херцеговина в периода 1992-1995 г. Той се укриваше от международното правосъдие 16 години, а през 2011 г. беше арестуван.

През ноември 2017 г. Международният трибунал за бивша Югославия призна генерала за виновен по десет от единадесет обвинения, включително геноцида срещу босненските мюсюлмани в Сребреница през 1995 г. и в нарушение на законите и обичаите на воденето на война в Босна и Херцеговина през 1992-1995 г. Той беше осъден на доживотен затвор.