Доживотна присъда за военни престъпления. Такова е решението на Международния остатъчн механизъм на военния трибунал в Хага за бившия босненско-сръбски военен началник Ратко Младич, предаде "Ройтерс". Присъдата, която вече му е била издадена по-рано, е потвърдена окончателно днес. Отхвърлени са всички основания за отменянето ѝ, посочени в подадената жалба. 

Това се казва в кратко изявление на Апелативната камара след заседанието.  Апелативните съдии уточняват, че Младич ще остане в ареста в Хага, докато бъде уговорено преместването му в държава, където ще изтърпи присъдата си. Все още не се знае коя държава ще го вземе. Досега четиринадесет европейски държави са приеха подобни затворници.

Присъдата няма връзка със закона и справедливостта. Това съобщи във вторник председателят на Президиума на Босна и Херцеговина Милорад Додик, цитиран от ТАСС. По думите му, съдът в момента не изпълнява целите на Хагския трибунал, заявени при неговото формиране - изясняването на отговорността на виновните и повишаването на доверието между народите, тази цел не е изпълнена, подчерта той. 

Сръбският премиер Ана Бърнабич също критикува решението. Според нея, то няма да доведе до помирение. "Ние сме по-далеч от помирението, отколкото преди 26 години и Хагският трибунал направи много за това. Ако всички извършители бяха признати еднакво отговорни за престъпленията, помирението би било по-близо. За престъпленията срещу сърбите почти никой не беше наказан, а присъдите бяха минимални и само срещу извършители на по-ниските нива", - заяви премиерът за телевизия Pink. 

Американският президент Джо Байдън приветства решението на съда. "Справедливостта и помирението са основата за мир и стабилност за бъдещето, а днешното решение също е важно потвърждение, че това е възможно. Искрено се надявам лидерите в региона да зачитат това решение и да засилят неговото значение за върховенството на закона. Днес мислите ми са с всички оцелели семейства на многото жертви на зверствата на Младич. Никога не можем да изтрием трагедията от тяхната смърт, но се надявам днешният съд да даде някаква утеха на всички, които скърбят", се казва в изявлението му. 

Припомняме, че днес съдът трябваше да се произнесе по жалбата му срещу присъдата му за геноцид заради клането през 1995 г. в Сребреница. 

Сребреница падна в ръцете на силите на босненските сърби на 11 юли 1995 г. Мюсюлманското население избяга от града, определен като "безопасен" за цивилни от ООН. Хората се скрили в обекта на ООН с надежда миротворците да ги защитят.

25 г. от клането в Сребреница - погребаха останките на още девет мъже

25 г. от клането в Сребреница - погребаха останките на още девет мъже

Босненски сърби избиха 8 372 босненски мюсюлмани през 2015 г.

Когато водените от Младич сръбски сили навлезли в обекта на ООН, холандските миротворци предали базата. След това босненските сърби разделили мъжете и момчетата и ги екзекутирали, а жените и момичетата изпратили на друго място под техен контрол.

Бившият политически лидер на босненските сърби Радован Караджич беше осъден за военни престъпления през март 2016 г., а Младич получи доживотен затвор през 2017 г. Той е признат за виновен в геноцид и военни престъпления.

Хага се произнася по жалба на Ратко Младич на 8 юни

Хага се произнася по жалба на Ратко Младич на 8 юни

Младич получи доживотен затвор през 2017 г. Той е признат за виновен в геноцид и военни престъпления

Младич обжалва присъдата. Прокурорите обаче също я обжалваха заради решението на съда да оправдае генерала по част от обвиненията за геноцид.

Трибуналът в Хага се закрива след 25 години работа и 90 осъдени. Днес бе последният му работен ден.