Трибуналът в Хага ще съобщи на 8 юни решението си по жалба на бившия босненско-сръбски военен началник Ратко Младич срещу присъдата му за геноцид заради клането през 1995 г. в Сребреница, предаде АФП.

Сребреница падна в ръцете на силите на босненските сърби на 11 юли 1995 г. Мюсюлманското население избяга от града, определен като "безопасен" за цивилни от ООН. Хората се скрили в обекта на ООН с надежда миротворците да ги защитят.

Когато водените от Младич сръбски сили навлезли в обекта на ООН, холандските миротворци предали базата. След това босненските сърби разделили мъжете и момчетата и ги екзекутирали, а жените и момичетата изпратили на друго място под техен контрол.

Югославската армия помагала на Ратко Младич да се укрива в Белград

Югославската армия помагала на Ратко Младич да се укрива в Белград

Докато беше издирван от международното правосъдие

Бившият политически лидер на босненските сърби Радован Караджич беше осъден за военни престъпления през март 2016 г., а Младич получи доживотен затвор през 2017 г. Той е признат за виновен в геноцид и военни престъпления.

Младич обжалва присъдата. Прокурорите обаче също я обжалваха заради решението на съда да оправдае генерала по част от обвиненията за геноцид.

Русия заклейми доживотната присъда на Ратко Младич

Русия заклейми доживотната присъда на Ратко Младич

Трибуналът в Хага бил политизиран и пристрастен